Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 september 2019

  Plantma X närmar sig premiär

  Arbetet med den nya planteringsmaskinen Plantma X rullar på enligt plan, och nu har gruppen bakom projektet släppt den första bilden på maskinen.

   Första bilden på Plantma X, en ny planteringsmaskin som utvecklas av Grangärde Konsult & Innovation i samarbete med Sveaskog och Svenska Skogsplantor.
  Första bilden på Plantma X, en ny planteringsmaskin som utvecklas av Grangärde Konsult & Innovation i samarbete med Sveaskog och Svenska Skogsplantor. FOTO: Niklas Evers respektive Plantma.

  Det slog ned lite som en bomb när Svenska Skogsplantor, Sveaskog och Grangärde Konsult & Innovation för ganska precis ett år sen meddelade att de dragit i gång utvecklingen av en ny maskin för mekaniserad skogsplantering.

  Ännu är gruppen bakom den nya maskinen, Plantma X, inte redo att visa upp prototypen. Men det börjar dra ihop sig, och som en försmak har de nu släppt en första bild på maskinen.

  Fälttester i november

  ”Utvecklingsarbetet går enligt projektplan. Det är endast ett fåtal komponenter kvar att montera och senare i november börjar fälttester”, säger Roger Johansson, affärsområdesansvarig vid Svenska Skogsplantor, i ett pressmeddelande.

   – Utvecklingsarbetet går enligt projektplan, och senare i november börjar fälttester, säger Roger Johansson.
  – Utvecklingsarbetet går enligt projektplan, och senare i november börjar fälttester, säger Roger Johansson. FOTO: Fredrik Persson

  Försök med planteringsmaskiner har gjorts tidigare men det senaste, Silva Nova, las ned efter enorma utvecklingskostnader och ett fåtal tillverkade maskiner. Resultatet är att plantering fortfarande utförs som den gjort i decennier – manuellt med planteringsrör.

  Flera likheter

  Bilden visar att Plantma X har en del likheter med gamla Silva Nova, till exempel de långa planteringsarmarna, men hur saker som plantmatning, val av planteringspunkt med mera ska hanteras är ännu inte känt.

   Satsningen på den senaste planteringsmaskinen, Silva Nova, las ned på tidigt 1990-tal. Men sen dess har både tekniken och kostnaden för plantörer utvecklats fort, och gruppen bakom Plantma X anser att tiden nu är mogen för ett nytt försök.
  Satsningen på den senaste planteringsmaskinen, Silva Nova, las ned på tidigt 1990-tal. Men sen dess har både tekniken och kostnaden för plantörer utvecklats fort, och gruppen bakom Plantma X anser att tiden nu är mogen för ett nytt försök. FOTO: Skogforsk

  Planen är att den första prototypen av Plantma X ska tas i drift nästa år. Under våren ska den markbereda och plantera ungefär 400 hektar på Sveaskogs marker i södra och norra Bergslagen och under sommaren ska den köras i södra Norrland och i Västerbotten.

  ”Att utveckla den här planteringsmaskinen är ett stort steg mot att förbättra effektiviteten och lönsamheten inom föryngringsverksamheten”, kommenterar Roger Johansson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen