Plantdöd i södra Norrland
Skogsstyrelsen i Gävleborg flaggar för omfattande problem med skador på skogsplanteringar. I Ljusdal har det lett till tio gånger så många skadebesiktningar som normalt.
Skogsstyrelsen har upptäckt omfattande skador på granplanteringar från 2018 och 2019 i de mellersta och norra delarna av Gävleborgs län. Övre delen av plantorna är gula, och från Ljusdal rapporterar Sveriges Radio om en avgång på 70 – 80 procent av plantorna i planteringar på högre torr mark.
– Vi gör skadebesiktningar på uppdrag av försäkringsbolagen och i år har det varit tio gånger så mycket som ett normalår, säger Urban Larsson, uppdragsansvarig på Gävleborgs distrikt.
Rapporter om skador har också kommit från Hudiksvall, Bollnäs, Ovanåker och Dalarna.
– Det rör sig inte om rotmurkla, det är det första man kollar, och eftersom det är plantor från tidigare år är det inte kopplat till eventuella svårigheter att hitta erfarna plantörer i år.
Frostbränna
Skadorna kan ha koppling till vädret under våren, med ett tunt snötäcke och svallis.
– Det kan ge upphov till frost och frostbränna. Plantorna börjar växa trots att det fortfarande är tjäle i marken, då avger de fukt men får samtidigt inte upp något vatten ur marken utan torkar och dör.
Men det kan också vara fråga om höstplanteringar där plantorna inte varit invintrade när de satts i backen, tror Urban Larsson.
– Vi uppmanar skogsägare som planterat gran under 2018 och 2019 att kontrollera sina planteringar och hjälpplantera vid behov.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.