Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 januari 2019

  Hogan: Ingen gemensam skogspolitik på gång

  STRASBOURG.

  Jordbrukskommissionären bedyrar att det inte finns några planer på att EU-harmonisera skogspolitiken.

   EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.
  EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. FOTO: Ann Lindén

  De som oroar sig för att EU ska vilja utöka sitt inflytande över skogsbruket kan vara lugna, enligt jordbrukskommissionär Phil Hogan. En gemensam skogsstrategi är en sak, en gemensam skogspolitik något helt annat. Det försäkrade jordbrukskommissionären när han på måndagskvällen diskuterade just skogsstrategin med ledamöter från EU-parlamentets utskott för jordbruks-, miljö- och industrifrågor.

  – Vi kommer inte att lägga fram något förslag om en gemensam skogspolitik. Det får vi inte enighet om, och alla vet det, sa irländaren som hoppas på att få fortsätta som jordbrukskommissionär när den sittande EU-kommissionens mandat går ut i höst.

  Det betyder inte att skogen inte påverkas av beslut som fattas på EU-nivå. Många av de EU-parlamentariker som begärde ordet, bland dem svenskarna Christofer Fjellner (M) och Fredrick Federley (C), liksom Phil Hogan, lyfte skogens roll på politikområden där EU lagstiftar. Det kan handla om energi, klimat och bioekonomi.

  – Där kan en skogsstrategi göra jättestor skillnad. Vi ska samtidigt veta att det är oerhört många enskilda skogsägare som vi kontinuerligt gör stressade när vi pratar nya regleringar om och om igen, sa Fredrick Federley.

  Jordbrukskommissionären talade också om sommarens skogsbränder i norra och södra Europa, och konflikterna som kan uppstå mellan skogsbruk och bevarandet av biologisk mångfald.

  – Vi måste kanske ha en konversation om hur vi kan förena en del skogsbruksverksamhet med bästa möjliga miljöpraxis.

  Relaterade artiklar

  Till toppen