Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 oktober 2019

  Personal- och produktionsminskningar på sågverk

  Bergkvist Siljan varslar 45 medarbetare och Bergs Timber minskar produktionen med 35 000 kubikmeter.

   Efter sammanslagningen under ny ägare varslar Bergskvist Siljan 45 medarbetare. Samtidigt skär småländska Bergs Timber ned på produktionen.
  Efter sammanslagningen under ny ägare varslar Bergskvist Siljan 45 medarbetare. Samtidigt skär småländska Bergs Timber ned på produktionen. FOTO: Trons

  Bergkvist Siljan omorganiserar och konjunkturanpassar bolagen inom koncernen, vilket medför att 45 av 350 medarbetare varslas. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

  Mer effektivt

  ”Skapandet av Bergkvist Siljan har gett möjligheten att på ett bättre och mer effektivt sätt bedriva verksamheten i koncernen, vilket gör att vi idag går ut med denna förändring. Jag är fast övertygad om att detta är ett mycket viktigt steg i att göra Bergkvist Siljan konkurrenskraftigt och därmed stärka vår position på marknaden”, säger vd Anders Nilsson.

  Bergkvist Siljan är en sammanslagning av Siljan Group och Bergkvist Insjön som bägge köptes upp av en tysk investeringsfond i fjol respektive i år. Verksamheterna inom Siljan Skog samt Weda Skog omfattas inte av förhandlingarna och företaget planerar att behålla nuvarande produktionsvolymer även nästa år.

  Överutbud av gran

  Samtidigt meddelar Bergs Timber att de drar ned på sågningen med 35 000 kubikmeter under hösten och vintern, eller motsvarande 6 procent av årsproduktionen i Sverige. Orsaken är de omfattande angreppen av granbarkborre som givit ett överutbud av granvaror av lägre kvalitet på marknaden.

  ”Vi genomför produktionsbegränsningar för att normalisera våra färdigvarulager och för att förbättra vår marknadsmix. Vi kommer tillsammans med våra fackliga representanter diskutera hur produktionsbegränsningen praktiskt ska genomföras”, säger vd Peter Nilsson i ett pressmeddelande.

  Under januari 2020 kommer Bergs också att flytta huvudkontoret från Mörlunda till Vimmerby och samtidigt avveckla sitt Stockholmskontor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen