Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 september

  Pengar att tjäna med nya 3D-tekniken

  Sysslebäck.

  Virke från din skog kan bli en specialdesignad kajak utskriven på 3D-skrivare. Eller hud som transplanteras in på en brännskada. Digital produktion med trä som råvara antas bli vanligare när pandemin är över. Och produkterna har redan tagit form.

   Utvecklingsingenjören Roger Andersson styr 3D-skrivaren från sin manöverpanel.
  Utvecklingsingenjören Roger Andersson styr 3D-skrivaren från sin manöverpanel. FOTO: Börge Nilsson

  Kajaken som bryter vattenytan kan vara gjord av sågspån och stärkelse och utskriven i en 3D-printer i Sysslebäck i norra Värmland – eller var som helst.

  – Det är dit vi strävar. Vi vill kunna producera lokalt överallt i världen med fossilfri råvara. Då blir behovet av transporter mycket mindre, säger Pelle Stafshede, grundare till Melker of Sweden i Karlstad som tillverkar kajaken.

  Lager på lager

  Denna förmiddag har en robot från ABB sprutat varv på varv av het massa på en glasskiva i en nedlagd båtfabrik i Sysslebäck. Längst ut på armen sitter en extruder, ett slags skrivarhuvud för stora 3D-printrar. Materialet är en blandning av sågspån och biologiskt nedbrytbar polyester. Plasten är gjord av socker och majs.

   Varv på varv bygger skrivaren upp materialet i rätt form på en glasskiva. Materialet håller närmare 200 grader när det kommer ut ur extrudern.
  Varv på varv bygger skrivaren upp materialet i rätt form på en glasskiva. Materialet håller närmare 200 grader när det kommer ut ur extrudern. FOTO: Börge Nilsson

  Spånet skulle kunna komma från Ransbysågen en mil söder-ut, vars råvara redan används när The Wood Region, TWR, gör egna experimentella blandningar för 3D-utskrift. Och den biologiska plasten kan komma att ersättas med lignin, ett ämne som också finns i trä.

  Mals ned igen

  Efter lunch står två tredjedelar av kajaken och väntar på att aktern ska bli klar.

  – Vi skulle kunna skriva ut hela kajaken i ett stycke men då krävs att vi också skriver ut en stödstruktur som vi får skära bort sedan, säger utvecklingsingenjör Roger Andersson.

   Spån från Ransbysågen en knapp mil söderut används i experimenten med att skapa en egen lokal råvara för 3D-printning.
  Spån från Ransbysågen en knapp mil söderut används i experimenten med att skapa en egen lokal råvara för 3D-printning. FOTO: Börge Nilsson

  I det skick den kommer ur skrivaren håller kajaken knappast för ett helt liv på sjön. De kajaker kunderna köper är gjutna i glasfiber i en fabrik i Estland där utskriften från Sysslebäck har varit mall till gjutformen.

  – När den inte behövs längre mal vi ner den så att den kan skrivas ut som något annat, säger Johan Brekke som är processledare på TWR som också gör möbler, modeller till motordelar och skalmar till skyddsvisir för coronavården.

  200 grader hett

  Blandningen av spån och biologisk plast är uppåt 200 grader het när den kommer ut ur extrudern. Skulle någon få en brännskada av blandningen och behöva transplantera in ny hud kunde denna hud inom några år också vara gjord av trä och utskriven på en 3D-printer.

  I juni fick Göteborgsföretaget Cellink AB, en av årets börsraketer, patent på sitt biobläck och sin tredimensionella bioskrivare.

  – Biobläck kan användas för att skriva ut mänskliga vävnader genom att blanda i mänskliga celler. Bläcket är en gelé av nanocellulosa från trä och alginat som är gjort av cellväggarna hos brunalger, förklarar Gusten Danielsson som är en av tre grundare till företaget.

  I gelén trivs de mänskliga cellerna så till den grad att de börjar dela sig och skapa riktig vävnad.

   Kajakerna som säljs i Sverige är gjutna i glasfiber, men originalet till gjutformen är utskriven i en 3D-skrivare i norra Värmland med trä som råvara. Om utskriften armeras och lackas kunde den också klara ett liv till sjöss.
  Kajakerna som säljs i Sverige är gjutna i glasfiber, men originalet till gjutformen är utskriven i en 3D-skrivare i norra Värmland med trä som råvara. Om utskriften armeras och lackas kunde den också klara ett liv till sjöss. FOTO: Börge Nilsson

  Råvaran köps in av samma leverantörer som levererar till Sysslebäck, som Stora Enso och finländska UPM. Ursprunget är virke som skogsägare levererat till industrin.

  Hjälper i pandemin

  Många medicinska tester återstår men Gusten Danielsson tror att menisker och transplanterbar hud finns för klinisk användning inom fem år. Redan under pandemin gör materialet nytta.

  – Vi har kunder som skriver ut små bitar av lunga som smittas med covid-19 för att se vilken effekt olika läkemedel ger.

  Hud kan, precis som kajaker, skrivas ut var som helst. Pelle Stafshede på Melker of Sweden tänker sig en framtid med skrivare i andra världsdelar. Gusten Danielsson på Cellink har skickat upp delar av sin teknik till en rymdstation.

  – Vårt fokus är att forskare skapar det de behöver direkt i sina labb. Det måste inte fraktas saker över hela världen, säger Gusten Danielsson.

  Fakta: The Wood Region

  Test- och utvecklingsanläggning som gör 3D-printade biokompositdetaljer. Sju medarbetare delar på fyra tjänster. Ingår i projektet Bioinno, som finansieras av EUs regionala utvecklingsfond samt Torsby kommun och regionerna Värmland och Dalarna. Småföretagare i Värmland, Dalarna och Gästrikland får gratis hjälp att tillverka detaljer baserade på biomaterial, andra får betala.

  Fakta: Cellink AB

  Göteborgsbaserat bioteknik-bolag, grundat 2016 och noterat på Nasdaq Stockholm, som utvecklat en 3D-skrivare och ett biobläck som kan blandas med levande celler och skriva ut mänsklig vävnad. 330 anställda runt om i världen. Utsågs av organisationen Företagarna till Årets företagare 2019. Aktiekursen fördubblad under årets första åtta månader.

  Fakta: 3D-printning

  Vanliga bläckstråleskrivare sätter prickar på ett plant papper och skapar bokstäver och bilder. 3D-skrivare gör motsvarande utskrifter fast på höjden, där material fästs vid tidigare lager och skapar tredimensionella föremål. Materialet värms och blir hårt och stabilt när det svalnar i sin nya form. En vanlig tillämpning under pandemin har varit att skriva ut skalmar till visir för vården.

  Fakta: Ordlista

  Biokomposit: Material som består av trä och polymerer. Biokomposit ersätter fossilt material som råvara till 3D-skrivare. Komposit består av flera olika material. Trä, som utgörs av cellulosa och lignin, är ett kompositmaterial.

  Lignin: Den polymer som ger trä stabilitet genom att tvärbinda de långa cellulosafibrerna. Utgör 25–30 procent av vikten i ved. Restprodukt vid massatillverkning. Används som energikälla och i vanillintillverkning. Eftersom det är en biologisk polymer (plast) görs försök att använda lignin som råvara i biokomposit eller kolfiber.

  Nanocellulosa: Extremt tunn, stark och lätt cellulosa som utvinns av träfiber. Blandad med vatten blir den en gel. Kan användas bland annat för att förstärka kompositmaterial, som barriärfilm för kartong eller som tillsats i livsmedel och kosmetika. En av råvarorna i Cellinks biobläck.

  Polymer: Ett konstgjort eller naturligt ämne som består av mycket långa och kedjeformiga molekyler. Plaster består oftast av konstgjorda polymerer men kan också skapas av organiska polymerer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen