Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 mars

  Paradiset väljer furu

  Furu blir allt vanligare i kommersiella miljöer, uppger branschorganisationen Svenskt Trä. Senast i raden är matbutiken Paradiset som väljer furu till sin nya butik på NK i Stockholm.

   Början på en ny trend? Matbutiken Paradiset väljer furu till inredningen i sin nya butik i Stockholm.
  Början på en ny trend? Matbutiken Paradiset väljer furu till inredningen i sin nya butik i Stockholm. FOTO: Helena Kaasik

  Sedan 1970-talets inredningsvåg i furu ebbade ut har efterfrågan, och därmed priserna, på furu dalat. Under större delen av 2016 och 2017 var exportpriset på furu till och med lägre än för gran, vilket historisk varit ovanligt. Men ett återuppväckt intresse för furu i inredningar kan kanske bidra till att vända trenden.

  Furu tar plats

  Branschorganisationen Svenskt Trä rapporterar att furu tog plats på möbelmässan i Stockholm förra månaden. Till exempel gick Svensk Forms pris Årets Möbel till designern Lisa Hilland för hennes furupall i serien Myltha, och Lisa Hillands monter, också den i furu, blev vald till tidningens Plaza Interiors favoritmonter på mässan. Även årets hedersgäster, formgivarna Neri & Hu, valde furu till sin installation.

  Och nu har också den uppmärksammade matbutiken Paradiset bestämt sig för att använda furu i inredningen till sin nya butik på NK i Stockholm.

  ”Helt rätt”

  ”Alla våra butiker är byggda i trä. Men nu har vi för första gången arbetat med furu och en ljus färgpalett. Svensk furu är helt rätt för Paradisets varumärke som har hållbarhet och hälsa som konceptidé, säger Johannes Cullberg, Paradisets grundare, i ett pressmeddelande.

  Paradiset grundades 2014 och målet är att leverera riktig mat som är god, hälsosam och även ekologisk i så hög utsträckning som möjligt. 65 procent av butikens sortiment är ekologiskt, och de har också en svart lista över produkter som inte lever upp till företagets krav på vad de anser vara bra mat utan tillsatser. Paradiset finns som e-handel och med tre, snart fyra, butiker i Stockholm.

  Inredningen till butiken på NK görs i samarbete med Svenskt Trä.

  Naturligt och hållbart

  ”Att Paradiset väljer att addera svensk furu till butiken på NK är för oss ett bevis på att det är ett träslag för både samtid och framtid. Vi märker att furu, som tidigare använts i mer privata miljöer, tar allt större plats i kommersiella verksamheter när målet är att skapa en naturlig och hållbar atmosfär i vacker miljö”, säger Björn Nordin på Svenskt Trä.

  Relaterade artiklar

  Till toppen