Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 maj

  Pandemin påverkar inte skogsentreprenör i norr

  Selet.

  Coronakrisen märks inte av i skogsbruket i norr.

  – Jag har precis lika mycket jobb som jag brukar ha. Det känns väldigt tryggt och bra, säger maskinentreprenör Anders Nyström i Luleå.

   Maskinentreprenör Anders Nyström.
  Maskinentreprenör Anders Nyström. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Vårfåglarna sjunger i skogen utanför byn Selet, tre mil norr om Luleå i Norrbotten. Det doftar av avverkat timmer och längs den lilla skogsvägen ligger ett timmerupplag. Den här våren har inte inneburit några förändringar för Anders Nyström, entreprenör åt Billerud Korsnäs AB.

  De senaste 20 åren har han drivit Nyströms skogstransporter AB.

  – Jag startade min firma parallellt som jag arbetade skift för LKAB i Malmhamnen i Luleå. Men efter tio år började jag arbeta med skogen på heltid. Jag tar uppdrag i den så kallade fyrkanten, vid Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn, eftersom jag bor i en by utanför Luleå.

  Sedan fyra dagar gallrar han på ett skifte med sin kombinerade skördare och skotare, en Ponsse Buffalo Dual. Det allra mesta, ungefär 90 procent av virket, kommer att gå till massaindustrin.

  – Först när coronautbrottet kom blev jag litet orolig och funderade hur det skulle bli med jobb. Jag läste att det var problem i södra Sverige och att maskinentreprenörer fick permittera. Men det visade sig ganska snart att det blev lika mycket jobb som vanligt, om inte mer, säger han.

  – Ibland brukar jag ta en paus några veckor i maj i väntan på att markerna ska torka upp, men det har jag inte gjort i år eftersom det går bra att köra här i Selet.

   Anders Nyström levererar en stor del till massaindustrin och det har visat sig att den går bra.
  Anders Nyström levererar en stor del till massaindustrin och det har visat sig att den går bra. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Anders Nyström levererar en stor del till massaindustrin och det har visat sig att den går bra.

  – Det fanns en oro att industrierna inte skulle få tag på alla kemikalier de behöver för tillverkningen, men det har inte heller varit något problem med de leveranserna, berättar Anders Nyström.

  Det är en bild som bekräftas av Pär Lärkeryd, vd för Norra Skog.

  – Alla sju fabriker längs Norrlandskusten från Sundsvall och uppåt går bra trots coronakrisen. Det behövs mycket förpackningsmaterial när handeln flyttar ut på internet vilket gynnar massaindustrin, säger han.

  Det finns också avsättning för sågat timmer.

  – Där var det till en början en mindre nedgång, men vi är mindre beroende av marknaden i Storbritannien än skogsindustrin i södra Sverige, och vi har lyckats få avsättning för sågat timmer på annat håll. Afrika och Asien går bra. Däremot säljer vi ingenting till USA, berättar han.

  Efter ytterligare några dagars arbete med gallring ska Anders Nyström fortsätta med en slutavverkning på ett närliggande skifte. Trots att han fyller 65 år i år har han inga planer på att lägga av.

  – Nej, absolut inte, det här är det bästa jobb som finns. Det är en ynnest att få vara i skogen hela dagen.

   Det fanns en oro att industrierna inte skulle få tag på alla kemikalier de behöver för tillverkningen, men det har inte heller varit något problem med de leveranserna, berättar Anders Nyström.
  Det fanns en oro att industrierna inte skulle få tag på alla kemikalier de behöver för tillverkningen, men det har inte heller varit något problem med de leveranserna, berättar Anders Nyström. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Nyströms skogstransporter

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Anders Nyström.

  Verksamhet: Skogsmaskinentreprenad.

  Omsättning: 2,4 miljoner kronor.

  Resultat: 400 000 kronor.

  Maskinpark: En Ponsse Buffalo Dual, en kombimaskin som både är skördare och skotare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen