Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 oktober 2019

  På jakt efter hjort

  TÄRNÖ

  Första september är en lyckans dag för många jägare, då inleds jakten på hornbärande dovhjort. ATL tog rygg på jaktprofilen Josefin Wallin under premiärdagens eftermiddag.

   I stället för att sitta stilla vill Josefin Wallin smyga runt i markerna för att se om hon kan hitta ett bra djur att fälla.
  I stället för att sitta stilla vill Josefin Wallin smyga runt i markerna för att se om hon kan hitta ett bra djur att fälla. FOTO: Mari Nälsén

  Tärnö Säteri i hjärtat av Sörmland. Trots att hösten officiellt kommit är det högsommarvarmt och över 25 grader. I fjärran har mörka moln tornat upp sig och väderprognosen spår kraftiga regnskurar och åska om några timmar.

  Eftersom dovhjorten till skillnad mot flera andra viltarter är dagaktiva har Josefin Wallin inväntat eftermiddagen innan hon ger sig ut för att titta efter dovvilt. Så här tidigt på säsongen är det smyg- eller vaktjakt som gäller, och i stället för att sitta stilla vill Josefin Wallin smyga runt i markerna för att se om hon kan hitta ett bra djur att fälla.

  – Vi inriktar oss på en kapital hjort till att börja med, men vi kan också skjuta en spets, berättar hon.

  – Däremot låter vi bli hjortar med mellanstora horn.

   Josefin Wallin har fått korn på en liten spets och tar stöd mot en sten och väntar på att dovhjortent ska komma i rätt läge.
  Josefin Wallin har fått korn på en liten spets och tar stöd mot en sten och väntar på att dovhjortent ska komma i rätt läge. FOTO: Mari Nälsén

  Mindre prestige jaga med kvinnor

  Hon började jaga tack vare att hon började med trafikeftersök med hund, jagade så småningom med en älghund, tog jägarexamen och blev fast.

  – Till en början gjorde jag alla fel och tokigheter man kunde göra och jag började dokumentera det i en blogg, berättar hon.

  Det ena ledde till det andra och i dag driver hon tillsammans med fem andra jägarprofiler plattformen Jagiska, där idéer, tips och berättelser om jakt och fiske samlas. Förutom det anordnar hon tjejjakter på älg uppe i norr och brinner för att slussa in fler kvinnor i jaktens värld.

  – Jag kan jaga i alla konstellationer, det är inte det – men det blir något annat, mindre prestigefyllt, när det bara är tjejer som jagar tillsammans, säger hon.

   Lyckosam premiär för Josefin Wallin, hjorten föll bara en kort stund innan ovädret brakade lös.
  Lyckosam premiär för Josefin Wallin, hjorten föll bara en kort stund innan ovädret brakade lös. FOTO: Mari Nälsén

  En fin liten spets

  Solen har tillfälligt gått i moln men det är fortfarande lika hett. Hjortarna som brukar beta på fälten så här dags syns inte till. När vi tar vägen genom skogen brakar det till och vi ser benen på en flock dovvilt som drar sig undan.

  – De håller sig undan öppna fält i dag. De anar nog att det är busväder på gång, konstaterar Josefin Wallin.

  Efter en timme är det bara en räv som varit synlig, och Josefin Wallin pustar ut på toppen av en skogsbacke. Sätter sig en stund och dricker vatten i djupa klunkar. Vinden friskar i, åskan mullrar och ovädret kommer allt närmare.

  En stund och en kort promenad senare får hon syn på det hon hoppats på: fyra dovhjortar som betar i kanten av ett fält. För att komma rätt i vind smyger hon runt dem i en vid båge men kan sedan konstatera att det bara är hindar och kalvar.

   Den moderna jägaren, jakten ska förevigas och sedan berättas om på Instagram eller på plattformen Jagiska. Att inspirera är viktigt för Josefin Wallin.
  Den moderna jägaren, jakten ska förevigas och sedan berättas om på Instagram eller på plattformen Jagiska. Att inspirera är viktigt för Josefin Wallin. FOTO: Mari Nälsén

  Josefin Wallin smyger vidare upp på nästa ås. Det är torrt i skogen och det knastrar under stövlarna. De första regndropparna börjar falla och precis då kliver han fram – inte någon kapital hjort men en fin liten spets. I hasorna har han några hindar. De tycks tveka, och när regn­et tilltar drar de sig in i skogen igen. Alla utom hjorten som ruskar regn­et ur pälsen och börjar beta.

  Skjuter ett andra skott

  Josefin Wallin drar sig sakta åt sidan och tar stöd mot ett stenblock. Minuterna går. Regnet upphör igen och gruppen med hindar ansluter. Så hörs smällen genom ljuddämparen och hjorten tecknar för skottet och vacklar till. De andra djuren står kvar och ser sig förvirrat omkring. För att vara säker skjuter Josefin Wallin ett andra skott, och som i ett trollslag försvinner hela flocken.

  – Det var inte nödvändigt att skjuta ett andra skott men jag tog det säkra för det osäkra, erkänner hon.

  Det tar en stund att hitta hjorten, men han har bara tagit några steg och lagt sig dold i diket. Josefin Wallin drar fram honom samtidigt som Tom Pettersson, som hjälper till med jakten på gården, anländer för att bistå med utforsling. Precis när de lyft in hjorten fräser den förs­ta blixten över himlen och tunga vattendroppar landar på vindrutan.

  – Det var bra att vi hann in, konstaterar Josefin Wallin.

  Josefin Wallin

  • Ålder: 36.
  • Familj: Sex hundar.
  • Bor: Katrineholm.
  • Yrke: Besöksnäringsansvarig på Ericsbergs slott och fårbonde. Driver plattformen Jagiska och har ett välbesökt Instagramkonto.

  Dovhjortar & dovhjortsjakt

  • Dovhjorten kom till Sverige för omkring 500 år sedan, då kung Johan III fick en grupp i present som sattes ut i ett hägn på södra Öland. Där finns släktingar till dessa djur kvar än i dag. Den har sedan genom utplantering spridit sig vilt och finns i dag främst i södra Sverige men med populationer ända upp till Väst­manland och Uppland.
  • Dovhjorten orsakar inte särskilt stora förluster genom betning i skogsbruket, men hjortarnas fejning kan orsaka skador på enstaka träd och runt foderplatser kan hjortarna gnaga på bark. Inom jordbruket kan det däremot uppstå stora problem med betesskador.
  • Sedan 2018 får skyddsjakt ske vid fält med oskördad gröda mellan den 1 juli och den 15 april. Jakt på dovvilt sker annars under senare delen av hösten och går till på ungefär samma sätt som rådjursjakt, med hundar som antingen driver eller stöter ut dem till passkyttar. Den jakten påbörjas tidigast den 1 oktober.
  • Vakt- eller smygjakt, som beskrivs här intill, ger ofta många jakttillfällen under tider då hundar inte får förfölja vilt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen