Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 september 2020

  Överlägsen produktion med förädlade skogsplantor

  Med rätt genetik och bra plantor kan tillväxten vara tre gånger så stor efter 21 år. Det visar utvärderingen av ett demonstrationsförsök med olika gransorter i norra Kalmar län.

  FOTO: Niklas Evers

  Efter 21 år har Skogforsk utvärderat ett demonstrationsförsök av olika gransorter i Sjundekvill, Kalmar län. Och resultaten förbluffar: Medan de bästa sorterna har producerat 175 skogskubikmeter per hektar ligger den sämsta på 57 kubikmeter per hektar.

  – Vi har ju sagt att man får stora förbättringar, men det är en sak att läsa om det och en annan sak att se det i verkligheten. Därför är såna här demonstrationsförsök viktiga för trädförädlingens trovärdighet, säger Bo Karlsson, tidigare chef för Skogforsks trädförädling men nyligen pensionerad.

  Till försvar för sorten med den sämsta produktionen, en rysk klon, ska sägas att plantorna var både mindre och mindre vitala redan från början. I rapporten konstaterar Skogforsk också att det inte räcker bara med goda genetiska egenskaper, plantorna måste också vara ”fysiologiskt högkvalitativa” för att totalresultatet ska bli lyckat.

  80-talisterna växer mest

  Störst tillväxt hade plantor från den senaste omgången plusträd, träd som valts ut i skogen på 1980-talet på grund av sina goda egenskaper. Dessa ligger också till grund för den senaste generationen fröplantager, de så kallade TreO-plantagerna, som nu börjar producera frön. Och plantor därifrån har faktiskt potential att producera ännu bättre än de i försöket i Sjundekvill.

  – För plusträdsavkommorna i försöket kommer hälften av generna från oförädlat pollen. Men i TreO-platagerna kommer pollen i huvudsak från de andra träden i plantagen. Det innebär att plantor från TreO-plantagerna skulle kunna vara upp till 45 procent bättre än oförädlat. Vi har tidigare sagt att de kommer att vara 25 procent bättre än oförädlat, och utvärderingen av försöket i Sjundekvill visar att det i alla fall inte är en överskattning, säger Bo Karlsson.

   ”Det är klart att det är en bra affär att köpa plantor som ger 5 hektars produktion på bara 4 hektar, speciellt som markpriserna ser ut”, säger Bo Karlsson.
  ”Det är klart att det är en bra affär att köpa plantor som ger 5 hektars produktion på bara 4 hektar, speciellt som markpriserna ser ut”, säger Bo Karlsson. FOTO: Härje Rolfsson

  Som jämförelse kan nämnas att dagens fröplantager uppskattas ge ungefär 15 procent bättre plantor än oförädlat material.

  Skogforsk har också beräknat markvärdet när de olika gransorterna används, det vill säga vad som skulle vara rimligt att betala för nyavverkad kalmark utifrån virkesproduktionen för respektive plantsort i generation efter generation. Även där är skillnaderna stora. Vid 3 procents kalkylränta och en slutavverkningsålder optimerad av beräkningsprogrammet Heureka ger plusträdsavkomman från Asa ett markvärde på nästa 50 000 kronor per hektar. För den vanligt förekommande proveniensen Vitebsk är markvärdet i stället 10 000 kronor.

  – Det är klart att det är en bra affär att köpa plantor som ger 5 hektars produktion på bara 4 hektar, speciellt som markpriserna ser ut, säger Bo Karlsson.

  Demonstrationsförsök Sjundekvill

  Sort, produktion m3sk/ha efter 21 år

  Plusträdsavkomma Bölö 175

  Plusträdsavkomma Asa 175

  Plusträdsavkomma Engaholm 147

  Fröplantage Bredinge 147

  Fröplantage Slogstorp 138

  Proveniens Rezekne 127

  Proveniens Grythyttan 105

  Utvald klon (Minsk) 101

  Proveniens Emmaboda 81

  Proveniens Vitebsk 63

  Utvald klon (Rysk) 57

  Medelvärde:118

  Källa: Skogforsk

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen