Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 augusti 2018

  Oväntat få buskiga tallföryngringar

  Problemet med buskiga tallplantor utan ordentliga toppskott har fått stor uppmärksamhet bland skogsägare i östra Småland och Östergötland. Nu visar en delrapport från Skogforsk att problemet är mindre än befarat.

  I våras rapporterade ATL om Skogforsks utredning av busktallar som påträffats i bland annat östra Småland.

  Bakgrunden till inventeringen var att rapporter om buskiga tallplantor utan tydliga toppskott fått stort medialt utrymme och skapat oro bland skogsägare. I samarbete med Sveaskog och Södra har Skogforsk inventerat 23 slumpvis utvalda objekt med både planterade och självföryngrade plantor för att studera deras växtsätt och om möjligt finna orsaken till buskigheten.

  Delrapport klar

  Nu har forskarna kommit med den första delrapporten efter inventeringen. De har granskat 2020 plantor, 1337 planterade under perioden 2014–2016 och 683 naturligt föryngrade under perioden 2009–2011. De flesta objekten finns i Kalmar län, men även Jönköpings och Östergötlands län är representerade i inventeringen.

   Karl-Anders Högberg inventerar tallplantor.
  Karl-Anders Högberg inventerar tallplantor. FOTO: Torbjörn Esping

  Undersökningen visar att tillväxtstörningar där plantor har dubbla eller ännu fler toppskott inte är så vanliga som forskarna befarat.

  ”Genomsnittet för hela materialet låg på drygt 4 procent och måste anses vara mycket lågt sett i ljuset av den rapportering som setts i media. Om svårt drabbade objekt finns så rör det sig om lokala händelser”, skriver Karl-Anders Högberg i delrapporten ”Onormal skottbildning hos tallplantor”.

  Inga tydliga mönster

  Forskarna har inte heller kunnat upptäcka några mönster vad det gäller föryngringssätt, närhet till kusten eller markfuktighet och Karl-Anders Högberg skriver i delrapporten att det stöder slutsatsen att det är lokala händelser som ligger bakom de buskiga tallplantor som har observerats.

  Forskningsprojektet ska pågå under ett år och forskarna fortsätter att följa de buskiga plantorna även i höst för att se hur plantorna fortsätter att växa.

  LÄS MER: Värsta angreppen på tio årLÄS MER: Bayersk bandsåg blev succé

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen