Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli 2019

  Vargangrepp i Småland

  UPPDATERAD. I tisdags revs ett får av varg i Gislaved. Och i går dödades två får av varg i Alvesta.

   Efter en vargattack i Gislaved uppmanas djurägare öka tillsynen, se över stängsel och till och med ta in djuren, om möjligt. (Arkivbild)
  Efter en vargattack i Gislaved uppmanas djurägare öka tillsynen, se över stängsel och till och med ta in djuren, om möjligt. (Arkivbild) FOTO: Trons

  Under tisdagen befann sig Bo Adolfsson, besiktningsman vid Länsstyrelsen i Jönköpings län, i norra Gislaved efter uppgifter om en attack mot ett får. Det visade sig att det var en varg som gått på fåret, rapporterar SR P4 Jönköping.

  – Det var ingen tvekan om att det är en varg som varit framme, säger Bo Adolfsson till SVT Nyheter Jönköping.

  Han anser att bettmönstret var mycket karaktäristiskt för en vargattack. Utöver det rivna fåret i hagen saknades ytterligare två får, och om de också är rivna eller bara skrämts bort och rymt är oklart.

  Varnar djurägare

  Enligt Bo Adolfsson är det väldigt ovanligt med vargattacker i länet och han kan inte minnas när ett tamdjur blev attackerat senast. Som djurägare bör man ha extra uppsikt på sina djur eftersom vargar även kan ge sig på nötkreatur, öka tillsynen och se över stängsel, säger han.

  – För att förhindra en attack bör djuren hållas inomhus om möjligheten finns, eller åtminstone nära huset så ägaren kan ha extra koll på dem, säger Bo Adolfsson till SR P4.

  Attack i Alvesta

  Dagen därpå rapporterade också länsstyrelsen Kronoberg om vargangrepp i Alvesta kommun, knappt 10 mil sydöst om Gislaved. Det var tidigt under onsdagsmorgonen som två får dödades av varg cirka en mil norr om Hjortsberga. En av Länsstyrelsens kvalitetssäkrare var ute under förmiddagen och konstaterade att båda fåren dödats av varg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen