Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 januari

  Östra Uppland och Gotland kan vara hårdast stormdrabbat

  Mellanskog har ingen samlad bild av skogskadorna efter stormen Alfrida, men bedömer än så länge att skadorna är störst över Gotland och i de östra delarna av Uppland.

   På sina håll ser det dramatiskt ut. Den här bilden publicerade Mellanskog på sin Facebooksida under onsdagsförmiddagen.
  På sina håll ser det dramatiskt ut. Den här bilden publicerade Mellanskog på sin Facebooksida under onsdagsförmiddagen. FOTO: Mostphotos och Roine Larsson

  – Det man kan tillägga är att, även om det har blåst kraftigt över södra och mellersta Sverige, så vet vi även om att vi har höga populationer av granbarkborre i vissa av dessa områden, som i kombination med nya vindfällen kan ge en ökad grogrund framåt. Det innebär att i de fall man känner tveksamheter så kan man ta råd av sin skogliga rådgivare och får hjälp med att vidta eventuella åtgärder, säger Matts Söderström, som skogschef på Mellanskog.

  Med hjälp av dagens kommunikationslösningar kan man dessutom ofta få bra råd bara genom att skicka ett enkelt fotografi till sin samarbetspartner, tipsar Matts Söderström.

  Hur stora skadorna är i skogen är fortfarande för tidigt att säga.

  – Vi har inte någon samlad bild än. Men det vi ser och märker är att de östra delarna av Uppland och Gotland verkar vara mest drabbat. Generellt är det nygjorda fröträdställningar och hyggeskanter som är hårdast drabbade.

  Nu gäller klassiska råd som att ta det varsamt i skog och mark. Men redan efter att stormen har bedarrat går det generellt sett bra att ta sig ut om man är försiktig med att gå under hängande träd och rotvältor. Ju förr man inspekterar sin skog för att vidta åtgärder desto bättre, enligt Matts Söderström.

  Beroende på hur de lokala förutsättningarna ser ut säger han också att skogsägarna kan ha drabbats mer eller mindre hårt, och på sina håll kan det se dramatiskt ut.

  – Det finns bilder i sociala medier där man har fått såga sig in till sina maskiner, just för att de har stått i områden där arbete pågår.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen