Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 augusti

  Östavall säljs utomlands

  Norra Skog säljer merparten av maskinerna i Östavall till en utländsk köpare. Det rör upp känslorna hos ett konsortium mellan Fiskarheden och Profura, som anser att de inte fått möjlighet att lägga bud på att driva sågen vidare.

   Sågverket i Östavall ska monteras ned sedan 90 procent av maskinerna sålts till en fransk köpare. Men redan nu finns idéer till annan verksamhet i mindre skala i lokalerna.
  Sågverket i Östavall ska monteras ned sedan 90 procent av maskinerna sålts till en fransk köpare. Men redan nu finns idéer till annan verksamhet i mindre skala i lokalerna. FOTO: Norrskog/Tina Stafrén

  Norra Skog har sålt 90 procent av maskinerna i Östavall till en fransk köpare, och det finns spekulanter på resten. Det bekräftar Pär Lärkeryd, vd på Norra Skog.

  – Vi tror att allt kommer vara helt klart under augusti, säger han.

  Beskedet rör upp känslorna hos Anders Warg, tidigare mångårig chef för Norrskogs sågverksbolag NWP. Nu företräder han ett konsortium mellan sågverket Fiskarheden och investmentbolaget Profura, som bland annat äger Balungstrands sågverk, och som vill köpa sågen och driva den vidare.

  – Jag kontaktade Norra Skog för några veckor sedan för att få förhandla, och de sa att de skulle höra av sig. Sen har jag inte hört något mer, säger Anders Warg.

  Viktig arbetsgivare

  Sen beskedet om nedläggning kom för nästan ett år sen har det fått lett till stora protester i Ånge kommun. Med uppåt 100 anställda är sågen en stor arbetsgivare. Förhoppningar tändes under våren när flera spekulanter, bland annat Fiskarheden och Profura var för sig, förhandlade om att köpa sågen för att driva den vidare. Men de förhandlingarna stupade enligt Norra Skog på att det finns för lite råvara i regionen.

  – Tillsammans har Fiskarheden och Profura mer muskler att driva sågen vidare. Vi har ett koncept med minskad produktion som vi tror kan bli en win-win situation för både oss och Norra Skog, och vi har underhand fått löften från andra virkesleverantörer som skulle täcka merparten av råvarubehovet.

  – Jag tycker det här är illa skött. Jag trodde att vi skulle få förhandla och att Norra Skogs styrelse ville ha ett alternativ till att ta ställning till. Men det är ju upp till dem om de vill ta det sämsta beslutet ekonomiskt, säger Anders Warg.

  Lågt bud

   Enligt Pär Lärkeryd har det inte funnits några rimliga bud på fortsatt drift, och för Norrskog innebär det stora besparingar att såga sin råvara på tre sågverk istället för fyra.
  Enligt Pär Lärkeryd har det inte funnits några rimliga bud på fortsatt drift, och för Norrskog innebär det stora besparingar att såga sin råvara på tre sågverk istället för fyra. FOTO: Norra Skog/Mikael Lundgren

  Pär Lärkeryd har en annan syn på händelseförloppet:

  – Vi har förhandlat om att sälja sågen i över ett år utan att komma i mål, bland annat med både Fiskarheden och Profura. Från ett av de företagen fick vi ett bud på sågen som låg under skrotningsvärdet, fastigheterna gratis och att vi skulle leverera timmer till ett pris lägre än för massaved, då skulle de gå plus/minus noll. Sen har vi inte hört av dem med något nytt bud.

  – Någonstans måste man sätta stopp, det är inte försvarligt att dra ut på det längre. I slutet på juni tog vi styrelsebeslut om att alternativet med fortsatt drift inte längre var aktuellt, och gick ut med det i ett pressmeddelande den 7 juli, så jag tycker att vi varit tydliga.

  Konsortiet med Fiskarheden/Profura kom alltså för sent, och enligt Pär Lärkeryd försöker de nu tvinga Norra Skog till förhandlingsbordet genom att väcka falska förhoppningar i media.

  För lite råvara

  – Vi har också räknat på alternativet med enkelskift, men det går inte att få lönsamt i en såg med en kapacitet på 250 000 kubikmeter. Och är det något vi kan så är det råvaruflödena i regionen. Det är inte så många att hålla reda på och vi vill inte riskera att något nytt skogsbolag etablerar sig för att själva ta hand om massaveden och sälja timret. Det är stor risk att det skadar våra egna virkesköp, minskar vår betalningsförmåga till medlemmarna och leder till samma onda spiral som för Norrskog.

  – Vi kan såga den råvara vi har på tre sågverk i stället för fyra, och det ger kostnadsbesparingar som motsvarar ett ökat timmerpris med tiotals kronor per kubikmeter. Den nya föreningens storlek gör också att vi kan byta virke med andra aktörer och minska transporterna, det kunde inte Norrskog, och vi har beslut på att virkesfångst och råvarubehov ska vara i balans, säger Pär Lärkeryd.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen