Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 mars

  Osäkerhet på valutamarknaden drabbar skogsindustrin

  Kronan har fortsatt att tappa mark mot både dollar och euro men stärkts mot det brittiska pundet. Orsaken är turbulensen på valutamarknaden där små valutor tar stryk.

   På en vecka har euron gått upp 45 öre till 11,22 kronor, enligt Riksbankens valutanoteringar på torsdagen.
  På en vecka har euron gått upp 45 öre till 11,22 kronor, enligt Riksbankens valutanoteringar på torsdagen. FOTO: Mostphotos

  Den senaste tidens kronförsvagning bottnar i global osäkerhet på de finansiella marknaderna. Tendensen är att små valutor får stryk när investerare söker ”en säker hamn”, det vill säga dollar och euro, och säljer av illikvida tillgångar, det vill säga svenska kronor.

  På en vecka har dollarn stärkts med 76 öre till 10,32 mot kronan samtidigt som euron gått upp 45 öre till 11,22 kronor, enligt Riksbankens valutanoteringar på torsdagen.

  – Kronförsvagningen blir något av en krockkudde för den del av skogsindustrin som exporterar i dollar och euro. Men jag tror att det är en ganska klen tröst i det här läget. I andra vågskålen ligger ju osäkerheten kring transporterna och hur efterfrågan kommer att utvecklas globalt, säger Magnus Niklasson, marknadsanalytiker på Forest market insight.

  Under veckan har samtidigt pundet försvagats och har backat 31 öre mot kronan och kostade på torsdagen 11,92 kronor. Storbritannien är vårt största exportland när det gäller sågade trävaror och sågverken och för de bolag som exporterar till Storbritannien blir den kortsiktiga effekten i stället negativ.

  – Dels förlorar man på det försvagade pundet, dels på den ökade osäkerheten, säger Magnus Niklasson.

  Turbulensen på valutamarknaden har i första hand inte med Sverige att göra utan är en effekt av den allmänna osäkerheten och fallande börser. Det betyder att kronan mycket väl kan fortsätt att försvagas mot euro och dollar och botten kan vara långt borta.

  – Skulle det å andra sidan komma någon förtroendeingivande åtgärd som får börserna att vända upp kan det också gå jättefort åt andra hållet för kronan, säger Stefan Melin, valutaanalytiker på Danske Bank till Nyhetsbyrån Direkt.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen