Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 juni 2019

  Ny kartongmaskin plågar ortsbor

  Ett entonigt och skärande ljud har plågat Grumsborna sedan några veckor tillbaka. Nu tror man sig ha funnit orsaken.

   Nya PM7 vid Gruvöns bruk togs i bruk i april. Nu klagar Grumsborna över entoniga och störande ljud från kartongfabriken.
  Nya PM7 vid Gruvöns bruk togs i bruk i april. Nu klagar Grumsborna över entoniga och störande ljud från kartongfabriken. FOTO: Ulf Aronsson

  Kommunens miljöförvaltning fick redan för ett par veckor sedan samtal från ortsbor som klagade över ett entonigt ljud. Det beskrevs som ett ljud som dominerade över andra ljud. Även länsstyrelsen kopplades in i ärendet.

  Men då hade Billerud Korsnäs redan uppmärksammat problemet skriver Nya Wermlands-Tidningen. Vid Gruvöns bruk har nyligen den nya kartongmaskinen tagits i bruk. Det var därifrån ljudet kommer. Vid mätningar har det konstaterats att problemet uppstår på tre sätt på den nya fabriksdelen; från två otätade fasadöppningar, utblåset från en vakuumfläkt på taket samt tre luftintag till kompressorer.

  – Jag är rätt säker på att det är fläkten som är den största källan till ljudet. Det kommer att monteras en ljuddämpare på vakuumfläkten, säger Stefan Magnusson, tf sektionschef för KM7, till NWT.

  Monteringen av ljuddämparen ska ske så snart som möjligt efter sommaren.

  – Det viktiga är att vi vet att det kommer att bli bra nivåer, säger Stefan Magnusson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen