Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 augusti 2019

  Skogsstyrelsen: Kommer bli ett bokollon-år

  Det varma vädret ifjol gör att det i år blir ett bokollon-år. Bokträden släpper miljontals bokollon under hösten vilket är en bra möjlighet för skogsägare att få upp ny bokskog.

   I Skåne går det knappt att se bladen för alla ollon som nu växer på bokträden. Arkivbild.
  I Skåne går det knappt att se bladen för alla ollon som nu växer på bokträden. Arkivbild. FOTO: Mostphotos och Yaman Albolbol, Skogsstyrelsen

  Det är ganska ovanligt med bokollon-år eftersom många förutsättningar måste sammanfalla. Först måste sommaren året innan vara varm och sedan måste våren vara utan hårda frostnätter. Då kan bokarna bilda många blomanlag som under våren kan utvecklas till blommor. Om dessa sen blir pollinerade och att sommaren som följer inte blir för torr så finns det stora möjligheter för en hög ollonproduktion.

  ”Att alla förutsättningar måste vara uppfyllda gör att det är ganska ovanligt med bokollon-år. Traditionellt har man räknat med att det inträffar ungefär vart sjunde år. Men under senare tid verkar ollonåren komma tätare. Det skulle kunna bero på varmare väder, men det är inte klarlagt”, säger Fredrik Broberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

  ”Går knappt att se bladen för alla ollon”

  Det är främst södra Sverige som kommer att ha ett bra bokollon-år. Skogsägare i Skåne uppmanas nu ta tillfället i akt och förbereda sig och planera för eventuella föryngringsåtgärder i bokskogen.

  ”På många bokträd ser man knappt bladen för alla ollon. Föryngring av bokskog sker nästan uteslutande med naturlig föryngring genom att den mogna bokskogen successivt avverkas ut under ett antal år. Men för att det ska bli ett bra resultat krävs nästan alltid ett ordentligt ollonfall”, säger Fredrik Broberg.

  Fakta om ädellövskog

  Bok är ett av Sveriges åtta ädla lövträd och enligt skogsvårdslagen får föryngringsavverkning i ädellövskog inte ske utan Skogsstyrelsens tillstånd.

  Skogsägare kan ansöka om ekonomiskt stöd till skötselåtgärder i ädellövskog. Stödets finns för att kompensera för de högre kostnader som uppstår vid skötsel av ädellövskog. För föryngringsåtgärder är stödnivån 80 procent av godkänd kostnad. För röjningar är nivån 60 procent.

  Källa: Skogsstyrelsen

  Relaterade artiklar

  Till toppen