Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 maj

  Olika besked om skogsarbetare från olika ministrar

  Landsbygdsministern ger annat svar än arbetsmarknadsministern om inreseförbudet.

   Jennie Nilsson, landsbygdsminister och Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, båda (S).
  Jennie Nilsson, landsbygdsminister och Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, båda (S). FOTO: Patrik C Österberg/TT, Mostphoto och Fredrik Sandberg/TT

  Det verkar inte ha nått alla statsråd att regeringen anser att skogsarbetare bör ges fri lejd under coronapandemin. Den 4 maj skrev arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till EU-kommissionen att Sverige välkomnar en tolkning av kommissionens riktlinjer för fri rörlighet för arbetskraft som gör att skogsarbetare undantas från inreseförbud. Två dagar senare svarade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard (M). Frågan var om hon delar polisens definition av skogsarbetare som inte undantagna från inreseförbudet.

  Ingen intervju

  Landsbygdsminister svarar att det är Polismyndigheten som från fall till fall avgör vem som släpps in i landet, och att det inte ankommer på en minister att detaljstyra polisens arbete med en egen tolkning. Att hennes kollega informerat EU-kommissionen om just en sådan tolkning ett par dagar tidigare nämns inte i svaret.

  – Den ena delen av regeringen kanske inte vet vad den andra gör, jag kan bara spekulera i det, säger Maria Malmer Stenergard.

   Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
  Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. FOTO: Jessica Gow/TT

  ATL har bett landsbygdsministern om en intervju men hon har avböjt. Jennie Nilssons pressekreterare skriver i ett mejl, efter att tidningen skrivit om brevet till EU-kommissionen: ”Självklart står landsbygdsministern bakom arbetsmarknadsministerns skrivelse om att det i inreseförbudet till EU bör finnas ett undantag för säsongsarbetare även inom skogliga tjänster”. Det ATL frågade om är inte ett inreseförbud till EU utan inreseförbudet till Sverige. Om EU har ett undantag för skogsarbetare spelar ju ingen roll för den svenska skogsbranschen så länge Sverige inte har det.

  Skyller ifrån sig

  ATL har fått löfte om en intervju med arbetsmarknadsministern den 13 maj. ATL hoppas då få svar på om regeringens ställningstagande om hur riktlinjerna ska tolkas har någon betydelse för tillämpningen i Sverige. Att bara hänvisa till polisen duger inte, tycker Maria Malmer Stenergard. Det är regeringen som skrivit förordningen om ett tillfälligt inreseförbud.

  – Det är att skylla ifrån sig. Det ligger helt i regeringens händer att göra det tydligare i förordningen att skogsarbetare ska undantas.

  Att säga att polisen avgör från fall till fall menar Maria Malmer Stenergard inte heller håller.

  – Det är inte rättssäkert att säga ”Ni får väl skicka era medarbetare som fått arbetstillstånd till svensk gränspolis så får vi se vad de gör för bedömning”. Det är ju inte heller bra för smittskyddet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen