Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 mars

  Oklart personalläge inför planteringssäsongen

  Skogsbruket jobbar hårt för att se över tillgången på planteringspersonal och ser lösningar.

   Joanna Superson och Zbigniew Superson planterar skog i Buggemåla. Arkivbild.
  Joanna Superson och Zbigniew Superson planterar skog i Buggemåla. Arkivbild. FOTO: Fredrik Loberg

  Snart drar planteringssäsongen i gång i skogen. Vanligtvis är skogsvården beroende av utländsk arbetskraft och hur det påverkas av coronapandemin är fortfarande oklart.

  – I den mån vi är beroende av utländsk arbetskraft finns det en problematik, det är svårare att ta sig mellan länder, säger Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog, och fortsätter:

  – Men det finns möjlighet att till exempel flytta röjare till plantering, och det ser ganska okej ut.

  Tänker nytt

  Matts Söderström, skogschef på Mellanskog, berättar att pandemin kullkastat mycket av planerna inför våren med informationsmöten och andra aktiviteter inom till exempel projektet Stoppa borrarna.

  – Vardagen ändras fort och vi får hitta nya sätt att jobba. Vi kör både möten och rådgivning över webben, säger han.

   Vad som gäller för rörligheten under coronapandemin är ännu oklart.
  Vad som gäller för rörligheten under coronapandemin är ännu oklart. FOTO: Torbjörn Esping

  För plantörer är det fortfarande oklart vad som gäller för rörligheten både inom EU och från länder som exempelvis Thailand.

  – Vi jobbar intensivt med att skaffa oss en uppfattning, och arbetar branschöverskridande genom Gröna Arbetsgivare. Det är ännu för tidigt att säga var det landar. Kanske får vi öka höstplanteringen, det kan vara så att det finns mer tillgänglig inhemsk arbetskraft och så hoppas vi att Arbetsförmedlingen kan arbeta stödjande, säger Matts Söderström.

  Ännu tid kvar

  Tom Jägestedt, kommunikationsdirektör på Svenska Skogsplantor, påpekar att det fortfarande är ett tag kvar innan planteringen drar i gång.

  – Vissa entreprenörer har flaggat för att utländsk arbetskraft kan ha svårt att ta sig till Sverige eftersom det helt enkelt finns väldigt få avgångar med flyg och båt. Men det är några veckor kvar och vi hoppas kunna lösa det.

  Även Björn Lyngfelt, informationsdirektör på SCA, anser att problemet med plantörer ännu ligger en bit bort.

   – Vi ser problemet, jobbar med det och ser lösningar, säger Björn Lyngfelt om tillgången på arbetskraft till sommarens planteringar.
  – Vi ser problemet, jobbar med det och ser lösningar, säger Björn Lyngfelt om tillgången på arbetskraft till sommarens planteringar. FOTO: SCA/Per-Anders Sjöquist

  – Även inom Europa är gränserna stängda, utom för nödvändiga resor, och vi vet ännu inte om resor för plantörer räknas som nödvändiga, säger han.

  – Men planteringen börjar först om en till två månader. Vi ser problemet, men vet ännu inte hur stort det är. Vi jobbar med det och ser lösningar, säger Björn Lyngfelt.

  Läs också: Förslaget: 8 000 permitterade kan få jobb i lantbruketLäs mer: Senaste artiklarna om coronaviruset

  Relaterade artiklar

  Till toppen