Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 oktober 2018

  Oklart om reservat innan ny regering tillsatts

  Det ser inte ut att bli något storreservat av brandområdet i Ljusdal. Men mycket hänger fortfarande i luften, bland annat på grund av det oklara politiska läget just nu.

  FOTO: Ulf Aronsson

  Efter branden i Ljusdal har det spekulerats i möjligheterna att göra ett större reservat på brandområdet. Bland annat har ett markägarinitiativ föreslagit ett område på 2 700 hektar som reservat i utbyte mot ersättningsmark. Men det ser inte ut att bli något av.

  Saknas resurser

  – Vi tyckte det var intressant, men var osäkra på om det finns resurser för ett så stort område. Därför skickade vi det vidare till Naturvårdsverket men fick beskedet att det saknas resurser, och att vi i stället ska välja ut de mest värdefulla områdena, säger Pernilla Hansson, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

  Både på länsstyrelsen och på Naturvårdsverket pågår ett intensivt arbete med reservatsbildning efter sommarens bränder, och för Naturvårdsverket gäller det att göra en nationell sammanvägning utifrån tillgängliga resurser. Och något besked om extra resurser går inte att få eftersom ingen ny regering tillsatts efter valet i september.

   Markägarinitiativet till reservat i brandområdet syns med grön skuggning. Men resurser saknas och länsstyrelsens förslag är streckat i lila.
  Markägarinitiativet till reservat i brandområdet syns med grön skuggning. Men resurser saknas och länsstyrelsens förslag är streckat i lila. FOTO: Länsstyrelsen Gävleborg

  Ingen ersättningsmark

  I Enskogen, i den norra delen av brandområdet i Ljusdal, har länsstyrelsen identifierat två områden på sammanlagt cirka 600 hektar som kan bli aktuella som reservat. Dessutom är fyra områden på sammanlagt 800 hektar längre söderut också aktuella. Dessa ska först värderas och sen ska markägarna ta ställning till om de vill släppa marken eller inte. Ersättningen till markägarna är i så fall markvärdet minus jaktvärdet plus 25 procent, någon bytesmark är inte aktuell.

  – Nej, det finns inget klart om att Sveaskogs mark skulle stå till förfogande. Ibland köper vi lämpliga fastigheter för byten men det är sällan, och vi har inte gjort det till några markägare i brandområdet. Och för skogsägaren är det ofta bättre att få pengar, då får de 25 procent mer och kan köpa ny mark själva, vid byten är det värde mot värde, säger Pernilla Hansson.

   – Vi tyckte markägarinitiativet var intressant och förslog det för Naturvårdsverket. Men det saknas resurser, säger Pernilla Hansson.
  – Vi tyckte markägarinitiativet var intressant och förslog det för Naturvårdsverket. Men det saknas resurser, säger Pernilla Hansson. FOTO: Länsstyrelsen Gävleborg

  Som ATL tidigare rapporterat har markägarna bakom initiativet till ett storreservat valt att gå till en högre instans, och skickat en skrivelse till Näringsdepartementet med sin förfrågan om ersättningsmark. Men inte heller de har fått något svar, framför allt på grund av det osäkra läget i rikspolitiken.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen