Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 november 2018

  Oklara följder av kanadensiskt köp

  Kanadensiska Canfor tar över Vida. Den stora frågan är varför?

   Vida har i många år varit en vinstmaskin i jämförelse med många andra svenska sågverksgrupper. Arkivbild.
  Vida har i många år varit en vinstmaskin i jämförelse med många andra svenska sågverksgrupper. Arkivbild. FOTO: Birgitta Sennerdal och ATL

  Att Canfor köper 70 procent av framgångsrika sågverkskoncernen Vida slog ned som en bomb. Att det skulle bli fler strukturaffärer inom sågverkssektorn i södra Sverige och att Vida skulle vara inblandade var väntat. Men att ett kanadensiskt storföretag skulle gå in som huvudägare i Vida hade nog få förutspått.

  Varför?

  Frågan är bara varför, sett ur bägge parters perspektiv? Vida har i många år varit en vinstmaskin i jämförelse med många andra svenska sågverksgrupper. Det kan det säkert fortsätta vara och på så sätt långsiktigt dra in pengar till ägarna. Möjligen har svårigheter i förestående generationsskiften talat för att en försäljning var lösningen. Men även det borde ha gått att lösa utan att sälja större delen av företaget.

  Men visst är tajmingen rätt – med årets siffror i bokföringen borde det vara lätt att få köpare intresserade, även om en seriös köpare tittar längre tillbaka i bokföringen än så.

  Oklara motiv

  Samtidigt känns det oklart vilka motiv Canfor har bakom köpet, det är svårt att se några direkta synergier. Officiellt är motivet att inleda en expansion i Europa. Men historiskt har den europeiska importen av sågade trävaror från Nordamerika varit liten. Europa har en hög egen produktion, och skillnaderna i kvaliteter och priser är ofta stor. Så motivet kan lika gärna vara att ta kontroll över Vidas framgångsrika export till Nordamerika. Det kanske kan vara bra för Canfor som helhet, men är inte nödvändigtvis lika bra för Vida, som blir en liten del långt borta i en jättekoncern.

  Dessutom går Vida från att vara ett privatägt företag till ett börsnoterat, vilket kan innebära helt nya spelregler för verksamheten. Frågan är också vad ägarförändringen innebär för anställda, råvaruleverantörer och konkurrenter?

  Skogssverige lockar köpare

  Frågetecknen lär rätas ut med tiden, men just nu går det att konstatera att ”Sveriges gröna guld” är minst lika intressant för utländska intressenter som för inhemska. 2016 fick sågverket i Tvärskog polska ägare och i år har Bergs Timber och Siljan Group fått isländska respektive tyska huvudägare. Under året har också Nordic Paper köpts av ett kinesiskt företag samtidigt som det ryktas om både amerikanskt och kinesiskt köpintresse för hela Billerud Korsnäs.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen