Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 september 2018

  Ökat sug efter deras ekologiska blåbär

  KOLSHULT

  Westerdahlsgårdens satsning på ekologiska blåbär bar frukt. Årets tropiska sommar har lett till en rekordskörd och kundtrycket på de näringsstinna bären har aldrig varit så stort som nu.

  På en liten höjd med utsikt över det kuperade kulturlandskapet utanför blekingska Eringsboda ligger Westerdahlsgården. Det första som möter en när man svänger in på grusvägen är en vidsträckt odling bestående av höga blåbärsbuskar som vajar i vinden. På gårdsplanen tar Karin Mathisson emot. Hennes mobil ringer och efter några minuter dyker det upp ett par som ska hämta elva liter blåbär.

  – Ett sånt här tryck har vi aldrig upplevt tidigare. Bristen på skogsblåbär kan spela in. Men också vurmen för blåbärens nyttiga egenskaper. Eftersom vi har kunnat vattna lite nattetid verkar det också som om vi går mot en rekordskörd i år, säger Karin Mathisson.

   Karin Mathisson i plockartagen. Under augusti och september när bären skördas blir det långa arbetsdagar.
  Karin Mathisson i plockartagen. Under augusti och september när bären skördas blir det långa arbetsdagar. FOTO: Johan Joelsson
   Bären lossnar lätt från buskarna och färgar inte händerna.
  Bären lossnar lätt från buskarna och färgar inte händerna. FOTO: Johan Joelsson

  Tillsammans med maken Arne Pettersson har hon odlat blåbär i Kolshult ända sedan de tog över gården 2004. Inspirationen fick de från Arnes far som driver en odling på Bjärehalvön. Redan innan Karin och Arne slog ned bopålarna på Westerdahlsgården hann de med att göra analyser av jorden som visade sig ha perfekt PH-värde för blåbär.

  – Vi flyttade in i augusti 2004 men redan i maj planterade vi 2 000 buskar. Sedan dess har vi planterat ytterligare 1 600 buskar. Odlingen består idag av en hektar, säger Karin Mathisson.

  Det tog några år innan buskarna gav bär. Men när bären väl kom var de betydligt fler än vad paret själva kunde äta. 2007 började Karin och Arne med småskalig försäljning nere vid vägen. Trots att paret inte gjort någon reklam för verksamheten är ruljangsen en helt annan idag. De cirka 6 000 liter bär som produceras på gården går åt som smör i solsken:

  – Mellan 30 och 40 procent av skörden är såld redan innan säsongen har startat, säger Karin Mathisson.

   Westerdahlsgårdens odlingar är strategiskt utspridda på tre soliga platser.
  Westerdahlsgårdens odlingar är strategiskt utspridda på tre soliga platser. FOTO: Johan Joelsson
   Sista sommaren med försäljning i brygghuset. Nästa säsong invigs den nya gårdsbutiken, berättar Karin Mathisson.
  Sista sommaren med försäljning i brygghuset. Nästa säsong invigs den nya gårdsbutiken, berättar Karin Mathisson. FOTO: Johan Joelsson

  Produktionen är ekologisk. Det innebär bland annat att makarna utför all ogräsbekämpning för hand. Men det är inte bara ogräset som är arbetskrävande. Varje vår måste buskarna beskäras. Och när bären väl mognar i juli och augusti gäller det att ha flinka fingrar och gott om tid.

  – Det är mycket jobb, men det är en bra arbetshöjd och bären lossnar lätt från buskarna. En annan fördel med amerikanska blåbär är att man inte blir illblå om händerna. Sen är de ju otroligt goda också, säger Karin Mathisson.

  Totalt odlar Westerdahlsgården ett tiotal blåbärssorter. Alla är framtagna på SLU Balsgård för att passa det svenska klimatet och har namn som Oskar, Emil, Putte, Kalle och Olle. Samtliga sorter har bra vintertålighet, härdighet, fin smak och innehåller alla näringsämnen som ska finnas i blåbär. Det är just blåbärets hälsofrämjande egenskaper – antioxidanter, vitaminer, mineraler och betakaroten – som bidragit till Westerdahlsgårdens försäljningsframgång.

  – Vi ligger helt rätt i tiden med det ekologiska och närproducerade. Och eftersom buskarna ger bär i 50 till 80 år så kommer vi ju att ha att göra framöver, säger Karin Mathisson och ler.

   Westerdahlsgården odlar ett tiotal blåbärssorter.
  Westerdahlsgården odlar ett tiotal blåbärssorter. FOTO: Johan Joelsson

   

  AMERIKANSKA BLÅBÄR

  Amerikanska blåbär är en växtart inom familjen ljungväxter som härstammar från Nordamerika. Till skillnad från den lågkrypande europeiska arten av blåbär växer de amerikanska på lövfällande buskar som kan bli upp till 4 meter höga. Medan europeiska blåbär i princip inte odlas kommersiellt är i princip alla amerikanska blåbär odlade. I Sverige har storskalig blåbärsodling inte varit särskilt stort historiskt. Först under 2000-talet började fler odlare att satsa. Idag finns ett 20-tal kommersiella odlare i landet.

  FÖRETAGET

  Bolagsnamn: Westerdahlsgården

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: 0

  Omsättning: ”Hemligt”

  Resultat: ”Det går plus”

  Vinstmarginal: ”Den är god”

  Areal: 17 hektar totalt, varav blåbärsodling på 1 hektar

  Investeringar: ”Byggde ett renseri 2007 och håller just nu på att färdigställa den nya gårdsbutiken som ska öppna till sommaren 2019. Sen har vi löpande investeringar kopplat till bevattning”.

  Tre tips: ”Tro på det du gör”, ”Försök använda din egen mark och se vilka möjligheter den har” och ”Gör studiebesök, läs på och inhämta kunskap på nätet”

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen