Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 november 2019

  Ökande efterfrågan på lövvirke

  Stormar och granbarkborre har ökat intresset för lövvirke bland Sveaskogs virkesleverantörer. Och det går hand i hand med en ökande efterfrågan från virkesköparna.

   Intresset för björk ökar bland både leverantörer och köpare av virke. Och det är inte bara timmer som efterfrågas utan även massaved.
  Intresset för björk ökar bland både leverantörer och köpare av virke. Och det är inte bara timmer som efterfrågas utan även massaved. FOTO: Mats P. Ostelius

  Efterfrågan på lövtimmer, i synnerhet björktimmer, ökar hos både svenska och internationella skogsindustrier. Det uppger Sveaskog i ett pressmeddelande, och är också något som ATL rapporterat om tidigare.

  – Just nu har vi stor efterfrågan på björktimmer, både på den svenska och på den internationella marknaden. Vi har också många virkesleverantörer som vill veta mer om hur de skapar lönsamhet kring lövträd på sina fastigheter, säger Jonny Carlsson, virkesköpare på Sveaskog.

  Sprida riskerna

  Han anser att det är de senaste årens stormar och angrepp av granbarkborrar som gör att virkesleverantörerna letar andra alternativ än gran. Lövträd växer snabbare och står emot kraftiga vindar bättre då de har djupare rotsystem än gran.

  – På bara fyra växtsäsonger kan en björk bli sju meter hög. Förädlade och planterade bestånd beräknas således kunna föryngringsavverkas efter cirka 35 år i Mellansverige.

  Stor potential

  Och det är inte bara timmerkunderna som efterfrågar mer råvara. Lövimporten till svenska massabruk är större än någonsin.

  – Här finns en stor potential, dels för skogsindustrin och dess kunder, dels för naturvård, biologisk mångfald och rekreation. Samtidigt behöver vi öka vår kunskap i Sverige om hur vi bäst vårdar och skapar lönsamhet i lövbestånd, säger Jonny Carlsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen