Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 september 2018

  Ökade kostnader för storinvestering

  Kostnaden för Billerud Korsnäs investering i Gruvön ser ut att öka med 30 procent. Samtidigt meddelar bolaget att de kan tänka sig att sälja ut hela skogsinnehavet i Bergvik.

   Sedan investeringsbeslutet 2016 har kostnaderna för Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön ökat med runt en tredjedel.
  Sedan investeringsbeslutet 2016 har kostnaderna för Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön ökat med runt en tredjedel. FOTO: Billerud Korsnäs

  När beslutet om att bygga en ny kartongmaskin i Gruvön togs 2016 var investeringen på 5,7 miljarder kronor den största satsningen i företagets historia. I december 2017 höjdes den bedömningen av kostnaden med 20 procent, och enligt ett pressmeddelande ser den nu ut att öka ytterligare, till 7,6 miljarder kronor. Orsaken till ökningen uppges vara ökade kostnader för byggprojektet samt negativa valutaeffekter.

  Prisökningar på ved

  Maskinen som får en kapacitet på 550 000 ton kartong ska tas i drift under våren nästa år. 2019 beräknas produktionen uppgå till 240 000 ton och 2020 till 390 000 ton. Först 2021 väntas den nya maskinen ge ett positivt bidrag till rörelseresultatet.

  Samtidigt spår Billerud Korsnäs fortsatt starkt orderläge och efterfrågan för resten av årets tredje kvartal. Företaget förväntar sig fortsatta prisökningar på massaved och räknar med en finansiell påverkan med minus 40 miljoner kronor på grund av vedbrist under tredje kvartalet.

  Spiller inte över

  Men enligt företagets VD Petra Einarsson behöver det inte spilla över på fjärde kvartalet.

  – Kostnaden för tredje kvartalet beror främst på extra kostnader för logistik som vi har haft under sommaren för att hantera vädret, säger hon enligt nyhetsbyrån Direkt.

  Vedkostnaden utgör 30 procent av Billerud Korsnäs utgifter och är ett mycket viktigt område att ha en konkurrensfördel inom, betonar Petra Einarsson enligt nyhetsbyrån Direkt. Bolaget räknar dock inte med att satsa på att börja äga egen skog.

  Efter att Billerud Korsnäs i början på veckan höll en webbsänd kapitalmarknadsevent valde SEB Equity Research att höja sin rekommendation för aktien till köp från tidigare sälj med ny riktkurs 120 kronor (95).

  Kan sälja skogen

  På den positiva sidan noterar banken också att Billerud Korsnäs vd Petra Einarsson lät förstå att bolaget kunde överväga att avyttra hela skogsinnehavet i Bergvik.

  ”Om det är en bra idé eller inte beror på villkoren och på hur det långsiktiga virkesbehovet kan säkras. Hur som helst kan bolagets vilja att synliggöra delar av sina dolda värden få en betydande positiv effekt på balansräkningen”, resonerar analytikern, enligt Direkt.

  LÄS OCKSÅ: Billerud Korsnäs invigde i SkärblackaLÄS OCKSÅ: Billerud Korsnäs: ”Köpa skog inte en del av strategin”

  Relaterade artiklar

  Till toppen