Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 oktober 2018

  Ökade avverkningar i brändernas spår

  Under september var den avverkningsanmälda arealen den näst högsta sen 2007. Främsta orsak är sommarens skogsbränder.

   Av septembers avverkningsanmälningar på totalt 35 815 hektar gällde 5 251 hektar, knappt 15 procent, brandskadad skog.
  Av septembers avverkningsanmälningar på totalt 35 815 hektar gällde 5 251 hektar, knappt 15 procent, brandskadad skog.

  I Södra Norrland ökade den avverkningsanmälda arealen under september med hela 78 procent jämfört med samma månad i fjol. Det framgår av statisktik från Skogstyrelsen. Främsta orsaken till ökningen är sommarens skogsbränder där den branddrabbade skogen nu anmäls för avverkning.

  Kraftig ökning

  Det syns bland annat på avverkningsanmälningarna för Gävleborgs och Jämtlands län, som bägge drabbades av omfattande bränder. I Gävleborg ökade avverkningsanmälningarna med 152 procent och i Jämtland med 85 procent. Av den avverkningsanmälda arealen i Gävleborg är 60 procent brandskadad skog och för Jämtland är motsvarande siffra 56 procent.

  Även i både Svealand och Götaland ökade avverkningsanmälningarna med 9 respektive 16 procent. I Norra Norrland minskade de däremot med 18 procent.

  Sett till hela landet avverkningsanmäldes 35 815 hektar, en ökning med 22 procent. Men drar man ifrån arealen brandskadad skog, 5 251 hektar, stannar ökningen på 4 procent för september månad.

  Sammanlagt för årets första nio månader har avverkningsanmälningarna ökat med 9 procent jämfört med samma period i fjol.

  Relaterade artiklar

  Till toppen