Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 augusti 2017

  "Ökad transparens gynnar alla"

  Stockholm

  Med virkesauktioner på nätet kan nysatsande Virkesbörsen hjälpa skogsägare få bästa pris. Men även för köparna finns fördelar, anser företaget.

  – Ökad transparens gynnar alla, säger vd Adam Aljaraidah.

   Med Virkesbörsen kan säljaren göra exakt likadana virkesaffärer som tidigare, skillnaden är att de kan jämföra olika anbud, säger vd Adam Aljaraidah.
  Bild 1/2 Med Virkesbörsen kan säljaren göra exakt likadana virkesaffärer som tidigare, skillnaden är att de kan jämföra olika anbud, säger vd Adam Aljaraidah. FOTO: Ulf Aronsson
   Gänget bakom Virkesbörsen: grundaren Per Hedberg, programmeraren Fredrik Stockman, vd och medgrundare Adam Aljaraidah samt programmeraren Tim Davis.
  Bild 2/2 Gänget bakom Virkesbörsen: grundaren Per Hedberg, programmeraren Fredrik Stockman, vd och medgrundare Adam Aljaraidah samt programmeraren Tim Davis. FOTO: Virkesbörsen

  I början på sommaren lanserade Virkesbörsen sin nya sajt, en digital marknadsplats för virke. Samtidigt har de tagit in nya finansiärer och styrelsemedlemmar.

  – Vi hade verkligen ett guldläge och hade förmånen att kunna välja finansiärer, säger vd Adam Aljaraidah.

  Valet föll på Olof Hallrup och Almi Invest, som gått in med cirka 2 miljoner kronor vardera. Olof Hallrup är själv skogsägare med skogsindustriell bakgrund och huvudägare till Fortknox, som producerar bokföringsprogram för småföretag. Han tar också plats i styrelsen tillsammans med Erik Ydrén från Almi Invest samt Sven Wird, styrelseledamot i Sveaskog och med en bakgrund inom Holmen.

  Får lämna bud

  På sajten lägger säljare gratis upp den post de vill sälja och anger val av kontraktsform. Köpare får lämna bud med ersättning och avverkningskostnad per kubikmeter. När anbudstiden gått ut kan säljaren välja bland buden, eller om buden inte är tillräckligt bra helt enkelt dra tillbaka posten. Tjänsten finansieras genom att köparen betalar en avgift på 1,5 procent av bruttovärdet efter genomförd affär.

  PREMIUM: Tungt för skogsägarsågar

  – Vi vill skapa en tjänst som jämnar ut maktbalansen på virkesmarknaden, där skogsägaren kan göra affärer på sina villkor och känner sig trygg, säger Per Hedberg, som var med och startade Virkesbörsen som ett hobbyprojekt för två år sen.

  – Jag är själv skogsägare och tyckte att det saknades möjlighet att jämföra olika köpares anbud, prislistorna går inte att jämföra.

  Samlar in prislistor

  Per Hedberg har även jobbat inom skogsindustrin och på näringsdepartementet med skogsindustriella frågor och har god kunskap om branschen. Genom att samla in prislistor och räkna om dem till samma volymmått skapade han tillsammans med Adam Aljaraidah, tidigare managementkonsult inom skogsindustrin, en sajt för prisjämförelser på virke.

  – Prisjämförelsen fick bra genomslag, och är en hygglig barometer på prisnivåerna. Men den visar inte vad säljaren får i handen, till exempel missar man premier och avverkningskostnad, säger Adam Aljaraidah, och fortsätter:

  – Virkesbörsen är en medlemssajt som styrs av medlemmarna, och de efterfrågade en tjänst där man kunde sälja och köpa virke.

  LÄS MER: Mer avverkning i Finland och Norge

  Enklare version

  Efter att först ha testat en enklare version lanserades en ny sajt för virkeshandel i juni.

  Att lägga ut virke för jämförbara anbud på nätet har tydliga fördelar för säljarna. Frågan är om det är lika populär hos köparna?

  – Vi åker runt och träffar större både köpare och säljare och blir vänligt mottagna överallt, säger Adam Aljaraidah.

  – För köparna ger tjänsten till exempel rationaliseringar, minskad administration och möjlighet att välja exakt rätt poster, säger Per Hedberg.

  Gynnar alla

  – Att handla virke på det här sättet ger mer information till alla parter, och ökad transparens gynnar alla, fortsätter Adam Aljaraidah.

  I Finland har virkesauktioner på nätet funnits i flera år, och ungefär hälften av de privata skogsägarnas virke säljs på det sättet.

  Varför har den utvecklingen gått längre Finland?

  – Jag tror det beror på att industristrukturen och kooperationen ser annorlunda ut i Finland. De svenska skogsägarföreningarna har alla tung integration mot industrisidan. Men vi har tre faktorer som talar för oss: Kapital, rätt kompetens och att tiden är mogen, säger Per Hedberg.

  LÄS MER: Virkesbörsen vill digitalisera virkeshandeln

  Virkesbörsen

  Vad: Oberoende digital marknadsplats för virke

  Nytt kapital: Totalt 4,5 miljoner kronor från Olof Hallrup och Almi Invest

  Styrelse: Sven Wird, ordförande, Adam Aljaraidah. Olof Hallrup, Per Hedberg, Erik Ydrén

  Relaterade artiklar

  Till toppen