Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 mars 2018

  Ökad handel med trävaror i hela världen

  Den globala handeln med barrträvaror nådde en rekordnivå under 2017 när efterfrågan fortsatte att öka i USA, Kina och Europa.

  Sedan finanskrisen 2008 har den internationella handeln med trävaror ökat med 50 procent. Förra året skeppades uppskattningsvis 126 miljoner kubikmeter barrträvaror från virkesrika länder som Kanada, Ryssland, Sverige och Finland till länder med stor konsumtion som Kina, USA, Storbritannien, Japan och Tyskland, enligt det amerikanska nyhetsbrevet Wood Resource Quarterly.

  Den amerikanska trävaruproduktionen nådde sin högsta nivå på tio år. Produktionsökningen har lett till en minskad efterfrågan på importerade trävaror, men det har ändå varit rekordhöga trävarupriser i både USA och Kanada under slutet av 2017 och början av 2018.

  Även Finland hade förra året sin största sågverksproduktion på tio år, med 11,9 miljoner kubikmeter.

  Nedåt i Mellanöstern

  På de flesta marknader har efterfrågan på trävaror ökat de senaste åren. Men förhållandet är det omvända i Mellanöstern och Nordafrika.

  Importvolymen till Mellanöstern och Nordafrika nådde sin högsta nivå 2015, då den var cirka 11,5 miljoner kubikmeter. Sedan dess har importen minskat med mer än 20 procent till uppskattningsvis 9 miljoner kubikmeter förra året.

  LÄS OCKSÅ: Så klimatkompenserar skogenLÄS OCKSÅ: Han vill köpa Norske Skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen