Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 januari

  Ökad export av rundvirke från Europa

  I spåren av insektsangrepp och stormar har Europa seglat upp som en av de största exportörerna av rundvirke av barrträ till Kina.

   Efter en snabb ökning sedan slutet på 2018 är Europa nu den nästa största exportören av rundvirke av barrträ till Kina. Arkivbild.
  Efter en snabb ökning sedan slutet på 2018 är Europa nu den nästa största exportören av rundvirke av barrträ till Kina. Arkivbild. FOTO: Marie Henningsson

  På kort tid har Europa vuxit till den näst största exportören av rundvirke av barrträ till Kina. Det skriver WRI i ett pressmeddelande. Tredje kvartalet 2018 stod Europa för 3 procent av exporten till Kina. Ett år senare var andelen 20 procent, motsvarande drygt 2 miljoner kubikmeter.

  Överskott hemma

  Största exportländer i Europa är Tyskland, Tjeckien, Polen och Frankrike. Samtliga har påverkats av insektsangrepp och stormar under de senaste åren vilket givit ett överskott av rundvirke på hemmamarknaderna.

  Största exportör till Kina är Nya Zeeland, som under de senaste fem åren ökat sin andel från 32 till 39 procent, eller motsvarande drygt 5 miljoner kubikmeter. Under samma period har Ryssland minskat sin andel från 28 till 12 procent och Nordamerika från 21 till 13 procent.

  Uruguay uppstickare

  Mellan 2016 och 2018 ökade även Uruguay sin export av rundvirke av barrträ till Kina från några tusen kubikmeter till nästan 2,5 miljoner kubikmeter. Det gjorde dem till den femte största exportnationen under 2018. Under tredje kvartalet i fjol störtdök dock exporten från Uruguay till under 200 000 kubikmeter på grund av fallande virkespriser.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen