Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 augusti 2019

  Odlad sprängticka ska öka avkastningen

  Sprängticka kan ge knöliga utväxter på björk. Men Kai Hjulfors tänker ändå ympa in svampen i sina björkar. Orsak: Tickan säljs som hälsokost för priser på flera tusen kronor per kilo.

   Sprängtickan växer på björk, och får trädet att utveckla karakteristiska svarta, skrovliga knotor.
  Bild 1/3 Sprängtickan växer på björk, och får trädet att utveckla karakteristiska svarta, skrovliga knotor. FOTO: Mostphotos/Valeriy Petrov
   Själva tickan finns under barken och har en ljusbrun till silverskimrande färg.
  Bild 2/3 Själva tickan finns under barken och har en ljusbrun till silverskimrande färg. FOTO: Mostphotos/Olya Detry
   Sprängticka säljs som hälsokost under namnet chaga, och används då bland annat till te, antingen på hela bitar eller i pulverform.
  Bild 3/3 Sprängticka säljs som hälsokost under namnet chaga, och används då bland annat till te, antingen på hela bitar eller i pulverform. FOTO: Mostphotos/Olya Detry

  De flesta som varit i skogen har troligen sett den, oftast utan att tänka på det. Sprängtickan är en parasitsvamp på björk och får trädet att utveckla knotor med en skrovlig svart yta. Och sen lång tid tillbaka har sprängtickan använts som medicinalväxt mot diverse åkommor, bland annat cancer, och svampen anses också ha antiinflammatoriska egenskaper.

  I dag finns efterfrågan framför allt i Asien, och det har Kai Hjulfors, Pedersöre i Finland, bestämt sig för att slå mynt av. Genom att finkamma sin egen skog och köpa in sprängtickor från andra håll i Finland säljer han i dagsläget cirka 250 kilo sprängticke-pulver per år, rapporterar Svenska Yle.

  ”Det är främst sydkoreaner som köper pulvret av mig. De dricker det som te. Efterfrågan ökar hela tiden”, säger han till Yle.

  Eftertraktad i Asien

  Även kineser, japaner och vietnameser efterfrågar sprängticka som i Asien marknadsförs som ett sätt att stärka immunförsvaret med sitt höga innehåll av antioxidanter och mineraler.

  Men tillgången på sprängticka är begränsad. Den finns bara på cirka en av 5 000 björkar. Därför ska Kai Hjulfors nu börja ympa in svampen på sina björkar. Fem till åtta år räknar han med att det ska ta från ympning till skörd, men då blir tickan ett bra tillskott till avkastningen från skogen.

  ”Om vi räknar med cirka tio kilo från en björk och priset 35 euro per kilo. Och efter det kan du göra ved av björken. Så allt tas till vara”, säger han.

  Chaga

  I handeln stiger priserna ytterligare. På svenska hälsokostsajter går det att hitta sprängtickepulver för mellan 1 000 och 4 000 kronor per kilo. Då säljs det under namnet chaga, som kommer från ryskans ord för just svamp. Framför allt är det Finland och Kanada som står för leveranserna till hälsokosthandeln i dag men sprängticka finns över hela barrskogsbältet.

  I Finland har också sprängticka uppmärksammats av Skogscentralen, Finlands motsvarighet till Skogsstyrelsen, som en tänkbar extra inkomstkälla för fler skogsägare. Inom det EU-finansierade projektet Kremark (Kreativ markanvändning) har man identifierat sprängticka som det som på kort sikt har den största potentialen att öka intäkterna från skogen utan att inkräkta på annan användning.

  Fakta: Sprängticka

  Sprängticka (Inonotus obliquus) är en svampart finns i norra barrskogsbältet och växer på björk. Sprängtickan är en aggressiv parasit som får trädet att utveckla knotor, men den egentliga tickan växer under barken utan att något sticker ut. När tickan ska släppa sina sporer spränger den barken och blottar den 5–10 millimeter tjocka fruktkroppen som är ljusbrun till silverskimrande.

  Sprängtickan kallas också chaga som produktnamn inom hälsokosten. Den används till te, kaffe och som bas i smoothies. Det finns ingen vetenskaplig grund för sprängtickans påstådda positiva effekter men den har ett komplext innehåll av näringsämnen; vitaminer, mineraler, betaglukan, steroler samt fytonäringsämnen som fungerar som antioxidanter.

  Sprängticka sägs ha effekt mot psoriasis och följdverkningar av diabetes samt kunna stärka immunförsvaret. Sedan 1500-talet har den även omnämnts som botemedel för cancer. Modern forskning visar också att sprängtickan när den växer på björk tar upp ämnet betulin som har en tillväxthämmande effekt på vissa typer av cancerceller.

  Sprängtickan omfattas inte av allemansrätten, utan för att plocka den krävs markägarens tillstånd.

  Källa: Wikipedia, Svensk Hälsokost

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen