Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 augusti 2019

  Ny tallparasit upptäckt i Sverige

  ALNARP

  Nyligen upptäcktes angrepp av en helt ny trädparasit på en bergtall i Alnarp. Nu misstänker forskare vid SLU att svampsjukdomen även har spridit sig till den vanliga tallen, något som kan få stora konsekvenser för det svenska skogsbruket.

   Ett tecken på att träden smittats är att barren gulnar.
  Ett tecken på att träden smittats är att barren gulnar. FOTO: Johan Joelsson

  I inventering i våras upptäckte en forskargrupp skador på en bergtall (Pinus mugo). Efter analys visade det sig att det rörde sig om parasiten Lecanostic-ta acicola. En svampsjukdom som gör att barren gulnar och att trädens tillväxt hämmas varpå de sakta dör.

  – Den globala handeln med import av exotiska arter gör att helt nya parasiter kan etablera sig här. Södra Sverige har blivit en hotspot för nya invasiva arter, säger Michelle Cleary, som forskar kring trädsjukdomar på SLU Alnarp.

  Den angripna bergtallen har flyttats från Alnarpsparken och händelsen har rapporterats till Jordbruksverket. Men Michelle Cleary misstänker att parasiten Lecanostic-ta acicola spridit sig i parken. En nyligen publicerad forskningsstudie från Estland har visat att parasiten även kan angripa vanlig tall (Pinus sylvestris). Något som hade kunnat få stora konsekvenser för det svenska skogsbruket. I slutet av sommaren får forskarna svar på analyser gjorda på vanliga tallar i parken.

   Michelle Cleary forskar kring trädsjukdomar på SLU Alnarp och var en av dem som upptäckte den nya, fruktade parasiten.
  Michelle Cleary forskar kring trädsjukdomar på SLU Alnarp och var en av dem som upptäckte den nya, fruktade parasiten. FOTO: Johan Joelsson

  – Vi har ännu inga bevis på att parasiten har hoppat över till vanliga tallar. Men jag skulle inte bli förvånad om den gjort det, säger Michelle Cleary.

  Bör svenska skogsägare vara oroliga?

  – De borde vara bekymrade för alla nya invasiva arter. Eftersom tallen är en av våra största trädarter och viktig för den nationella ekonomin så behöver allmänheten bli mer uppmärksamma på de potentiella riskerna, säger hon.

  Vad kan samhället göra för att få bukt med de här invasiva parasiterna?

  – Det går inte att stoppa globaliseringen, men allmänheten behöver mer utbildning! Det handlar bland annat om ansvarsfulla konsumentval när det kommer till import av växter till parker och trädgårdar, säger hon.

  Vad kan svenska skogsägare göra rent praktiskt?

  – De kan tänka till i samband med nyplanteringen och satsa på flera olika trädslag, att ha ett blandat bestånd så att de inte förlorar allt om det skulle komma in nya sjukdomar, säger hon.

   Hittills har angreppen bara upptäckts på bergtall, men Michelle Cleary är orolig för att den även spridit sig till den vanliga tallen.
  Hittills har angreppen bara upptäckts på bergtall, men Michelle Cleary är orolig för att den även spridit sig till den vanliga tallen. FOTO: Johan Joelsson

  Tall

  Tallen kan bli över 30 meter hög och 900 år gammal. Trädet finns i hela Sverige, liksom övriga Europa och norra Asien. Vanligtvis växer den i mager mark och är tålig.

  Relaterade artiklar

  Till toppen