Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 november 2017

  Nytt verktyg ger hjälp vid gallring

  Skogforsk har tagit fram ett nytt webbaserat verktyg som hjälper skogsägare att räkna ut när skogen ska gallras. Med nya och bra siffror från skogen kan programmet ge ett bra beslutsunderlag.

  Vad blir det för skillnad om beståndet gallras nu, eller om några år? Ett nytt program som kallas Gallringsplan och som finns på skogskunskap.se kan ge svaret, eller i alla fall en god vägledning.

  – Det är inget facit, men ett stöd för beslutet, säger Staffan Jacobson som är forskare vid Skogforsk.

   Det finns inga absoluta sanningar vad gäller gallringar, men verktyget Gallringsplan kan ge ett bra beslutsunderlag.
  Det finns inga absoluta sanningar vad gäller gallringar, men verktyget Gallringsplan kan ge ett bra beslutsunderlag. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Kan laddas ned i mobilen

  Gallringsplan är en något enklare variant av programmet Ingvar som går att ladda ned från webbplatsen skogskunskap.se. Men verktyget kan också vara ett komplement eftersom Gallringsplan går att använda i mobilen eller läsplattan, vilket gör att det är lättare att använda ute i skogen. Dessutom går Gallringsplan att använda på Mac-datorer, vilket programmet Ingvar inte gör då det kräver Windows.

  För att få fram ett beslutsunderlag lägger skogsbrukaren in uppgifter om sitt bestånd, bland annat ståndortsindex och stamantal per hektar. Sedan hjälper programmet till att räkna ut hur det utvecklas, när det är dags att gallra samt möjliga virkesuttag vid slutavverkning.

  – Men för att det ska bli bra är det viktigt att ha bra och färska ingångsdata, så det är värt att gå ut i skogen och mäta. Det kan ha hänt mycket på några år, säger Staffan Jacobson.

  Guide föreslår gallringstidpunkt

  Programmets autopilot kan föreslå hur och när gallringar ska utföras, men användaren kan också styra med egna önskemål och på så vis välja inriktning på sitt skogsbruk.

  – Vill man satsa på grova dimensioner vid slutavverkningen eller maximera volymproduktion är skötseln olika, säger Staffan Jacobson.

  Hans tips är också att mata in lite varierande data och gallringstidpunkter i programverktyget, och se hur beståndsutveckling och gallringsförslag skiljer sig åt.

   Så här kan det se ut iverktyget Gallringsplan.
  Så här kan det se ut iverktyget Gallringsplan.

  Fakta

  Skogskunskap.se är en webbplats med olika råd och verktyg för skötsel av skog, och är ett samarbete mellan Skogforsk, LRF Skogsägarna och Skogsstyrelsen.

  Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, finansierat av staten och skogsnäringen.

  Verktyget Gallringsplan har utvecklats med ekonomiskt bidrag från Södras stiftelse för forskning, utveckling och utbildning.

  LÄS OCKSÅ: Avled efter olycka på massabrukPREMIUM: Massa till tusen allt viktigare för skogsägarnaPREMIUM: Bolag säljer skog för miljonbelopp

  Relaterade artiklar

  Till toppen