Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 februari

  Nytt stopp för helikopterjakt

  Inte heller i Västerbotten får Sveaskog tillstånd till skyddsjakt på vandringsälg.

   Arkivbild på älgbetad tallungskog på Sveaskogs marker i Harads, Boden.
  Arkivbild på älgbetad tallungskog på Sveaskogs marker i Harads, Boden. FOTO: Sveaskog

  I mitten av februari ansökte Sveaskog om skyddsavskjutning på 50 älgar inom ett 2 750 hektar stort område i Lycksele kommun. Bakgrunden är att stora koncentrationer vandringsälg samlas vintertid i ungskogsområden och betar ned tallföryngringarna.

  Sveaskog, tillsammans med SCA och Holmen, anser att nuvarande viltförvaltningssystem inte klarar av att hantera vandringsälg eftersom avskjutningsmålen inte nås under ordinarie jakttid och jakttiden kan vara slut innan älgarna vandrar till vinterbetesområdena.

  Men måndag 24 februari kom beslutet att länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsjakt, som liksom vid en tidigare ansökan i Norrbotten var tänkt att bedrivas från helikopter.

  ”Helikopter är den metod som används vid skyddsavskjutning av annat vilt, till exempel när björn orsakar skador för rennäringen. Vi anser att samma metoder ska användas för att förhindra allvarlig skada på skogen som används för att värna rennäringens värden samt att älg och björn bör hanteras likvärdigt”, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen