Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 januari 2019

  Nytt snöoväder riskerar drabba strömlösa

  Det annalkande snöovädret över Roslagen kan innebära nya problem för de tusentals som fortfarande är utan ström efter stormen Alfrida.

   Annika Viklund, VD Vattenfall Eldistribution, Lars Lindberger, kommunikationschef Norrtälje kommun och Christian Foster, förbundsdirektör Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun under en pressträff med anledning av stormen Alfrida.
  Annika Viklund, VD Vattenfall Eldistribution, Lars Lindberger, kommunikationschef Norrtälje kommun och Christian Foster, förbundsdirektör Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun under en pressträff med anledning av stormen Alfrida. FOTO: Claudio Bresciani/TT

  Under måndagseftermiddagen uppgav Vattenfall att cirka 9 500 kunder var utan ström, som en konsekvens av Alfridas framfart. Situationen är svårast i Norrtälje kommun där drygt 8 000 av de strömlösa hushållen finns.

  – Det är en extraordinär situation, men arbetet går framåt. Vi har omkring 300 personer som jobbar med det här och fullt fokus ligger på att strömmen ska komma tillbaka, säger Annika Viklund, VD för Vattenfall Eldistribution.

  Arbetet med att röja nedfallna träd och fixa ledningar kan dock komma att försvåras de kommande dagarna. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för ymnigt snöfall och friska vindar i de Alfridadrabbade områdena.

  Provisoriska elnät

  – Det gör naturligtvis att de personer som är ute nu och reparerar måste beakta det och reparationstiderna kan justeras därefter. Vi uppdaterar löpande prognoserna för när strömmen kan vara tillbaka under de kommande dagarna, säger Annika Viklund.

  Vattenfall har tidigare sagt torsdag som datumet då kunderna kan förvänta sig strömmen tillbaka.

  – Vädervarningen är inte direkt det läget vi vill ha nu, säger Annika Viklund.

  Stormen orsakade stora materiella skador och enligt Viklund behövs det på sina håll byggas provisoriska elnät innan de ordinarie kan byggas om från grunden.

  Stormen Alfrida

  Alfrida uppstod genom ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot norra Skandinavien, för att sedan svänga sydost mot Finland och Baltikum.

  Bakom lågtrycket blåste kraftiga och byiga nordvindar upp.

  Vid flera kuststationer nådde vindarna orkanstyrka – högst hastighet, 38,5 meter per sekund, uppmättes vid Örskär i Upplands skärgård.

  Även i inlandet förekom stormbyar – 25 meter per sekund uppmättes i Malung och vid Uppsala flygplats.

  Som brukligt namngav SMHI Alfrida enligt almanackans namnsdagar. Stormen skulle egentligen ha hetat Svea, men namnet var upptaget av ett oväder år 2015.

  Då förra stormen hette Knud var det nu dags för ett kvinnonamn, och därför föll valet på Alfrida, som har namnsdag den 3 januari.

  Källa: SMHI

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen