Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 juni 2018

  Nytt körkort för skogsmaskin på gång

  Skogsbrukets Yrkesnämnd och arbetsgivarorganisationen SLA står bakom projektet Svensk skogsvalidering som ska ta fram verifieringsprov för skotar- och skördarförare. Syftet är att underlätta för arbetsgivare att hitta rätt kompetens när de ska anställa.

  Skogsbranschen saknar certifiering av maskinförare. I det framtida valideringsprovet är det meningen att skotar- och skördarförare ska kunna mäta sina kunskaper och förmåga att hantera maskinerna genom en serie övningar i träningssimulator. Företaget Vericate som har erfarenhet av webbaserade utbildningar inom teknik, transport, skog och bygg- och anläggning håller på att bygga upp certifieringssystemet.

  – Det vi gör är att byta perspektiv, med det här provet ställer vi krav på kompetens, vad föraren kan, i stället för vilka intyg de har, säger Gunnar Bergström, VD på Vericate.

  Skolor som testpiloter

  Älvdalens Utbildningscentrum är en av de skolor som medverkar i projektet tillsammans med Södra Viken. Skolorna är testpiloter för verifieringsprovet.

  – Provet har två syften, arbetsgivare ska kunna testa nyanställda från andra branscher för att se vilka utbildningsbehov de har för att kunna köra skogsmaskiner. Det andra syftet är att använda testet som ett utbildningsverktyg, för att skolor som utbildar nya förare, ska se vilka kunskaper eleverna behöver utveckla. Testet kan också användas för vidareutbildning av etablerade förare, förklarar Urban Liljeberg som är projektledare för simulatorverksamheten på Älvdalens Utbildningscentrum.

   Det nya verifieringsprovet som håller på att tas fram blir ett kvitto på skotar- och skördarförarnas kunskaper och ska göra det lättare för arbetsgivare att rekrytera rätt personal.
  Det nya verifieringsprovet som håller på att tas fram blir ett kvitto på skotar- och skördarförarnas kunskaper och ska göra det lättare för arbetsgivare att rekrytera rätt personal. FOTO: Johanna Mörtberg

  Verifieringsprovet omfattar både praktiska körövningar i simulator och teoretiska bitar som naturhänsyn och kunskap om aktuella lagar och regler.

  – Jag tror att det här provet kan bli statushöjande för skogsbranschen på samma sätt som lastbilskortet, säger Urban Liljeberg.

  Positiv respons

  Vericate utvecklar ett prov för skotarförare, men ett prov för skördarförare står också på tur. Projektet finansieras av Skolverket. Under hösten 2018 fortgår arbetet och Gunnar Bergström på Vericate tror att certifieringen kommer att bli verklighet under perioden 2019–2020.

  – Det återstår en hel del fotarbete tills vi har en färdig lösning. Men det är otroligt roligt att projektleda det här för det är ett så positivt gensvar från branschen och de medverkande i projektet, säger han.

  LÄS OCKSÅ: ”Efterfrågan på simulatorer ökar”LÄS OCKSÅ: Skogsjättar vill bredda simulatorkurserLÄS MER: Från motorsåg till digital teknik

  Relaterade artiklar

  Till toppen