Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 maj 2018

  Nytt däggdjur kan ha liftat in i Sverige

  En stenmård har för första gången hittats i Sverige. Mården sköts vid en mindre hönsgård i nordöstra Skåne.

   Den nya däggdjurarten stenmård, till vänster i bild, har inte skogsmårdens karaktäristiska gula bröst.
  Den nya däggdjurarten stenmård, till vänster i bild, har inte skogsmårdens karaktäristiska gula bröst. FOTO: Mårdhundsprojektet

  Djurägaren hade haft problem med räv, men så dök det ovanliga däggdjuret upp och skottet gick av. Jägaren tyckte att djuret såg annorlunda ut än en vanlig skogsmård – och han fick rätt.

  Stenmården har artbestämts av medarbetare på Jägareförbundets Mårhundsprojektet, som arbetar med så kallade invasiva däggdjur i Sverige.

   Stenmården till höger är mindre än sin släkting.
  Stenmården till höger är mindre än sin släkting. FOTO: Mårdhundsprojektet

  Stenmården är mindre än skogsmården som lever i Sverige. Den har släta trampdynor och annan färgteckning. För att artbestämma mården har man även undersökt skelettet, där ett ben skiljer stort mellan arterna.

  – Det som avgör är penisbenet, stenmården har ett betydligt större penisben än skogsmården, säger P-A Åhlen, som arbetar med Mårdhundsprojektet, till ATL.

  Trivs i bilar

  Det är oklart hur djuret har tagit sig till Sverige, en möjlig förklaring är att det har hamnat på ett fordon och tagit sig över gränsen från Danmark, där djuret levet vilt.

  – Den har en förkärlek till fordon. Den är lite ökänd för att krypa in i bilar och bita sönder kablar. En teori är att den tagit sig in i en bil som sedan har startat och kört över bron, säger P-A Åhlen.

   Stenmården har trampdynor utan päls, till skillnad mot skogsmården.
  Stenmården har trampdynor utan päls, till skillnad mot skogsmården. FOTO: Mårdhundsprojektet

  Stenmården kommer att stoppas upp och skickas till Naturhistoriska riksmuseet, och föras till samlingarna. Jägareförbundet ska också skicka en rapport till Naturvårdsverket om den nya däggdjursarten i Sverige. Myndigheten får sedan avgöra om några särskilda åtgärder måste vidtas.

  Flera tips om fler

  Jägareförbundet uppmanar jägare och allmänheten i framför allt Skåne att vara uppmärksamma om man ser fler djur som skulle kunna vara stenmårdar. Efter att nyheten blev känd tidigare i veckan har folk redan hört av sig.

  – Det var en som ringde som trodde att han skjutit en stenmård för ett par år sedan. Han skulle kolla om han kunde hitta några bilder, säger P-A Åhlen.

  LÄS OCKSÅ: Invasiva arter kan ge fängelseLÄS OCKSÅ: Mårdhundar lockar sina artfränder i fällan

  Till toppen