Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 september 2019

  Nytt bekräftat fall av CWD

  ATL har tidigare skrivit om två misstänkta fall av CWD i Arjeplog och Arvidsjaur. Enligt uppgifter från bland annat tidningen Svensk Jakt upptäcktes nyligen ännu ett misstänkt fall – som nu har bekräftats av SVA.

  FOTO: Janos Jurka/N/TT

  I nuläget sker en utökad CWD-provtagning på fällda älgar i Arjeplog och Arvidsjaur, efter de tidigare fallen. En älgko som fälldes i Arjeplog den 9 september har därför skickats för analys, och den första av två analyser visade positivt för smittan.

  Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kan nu meddela att även den bekräftande analysen var positiv, och att åldern fastställts till tio år genom undersökning av årsringar i tänderna.

  Läs mer: Nytt fall av älgsjukdom i Norrbotten

  För tidningen Svensk Jakt berättar Veronica Marklund, som jagar i det jaktlag där älgkon fälldes, att de avråddes av Jordbruksverket att äta köttet från älgen innan provsvaren kommit.

  – Ingen reagerade över att den här älgkon var mager eller uppträdde konstigt. Den såg normal ut. Visst känns det här lite obehagligt och frågan är nu hur man ska hantera knivar, kläder och avfall. Det är jätteviktigt att det forskas på det här så vi får veta om det sprids i kött, säger Veronica Marklund till tidningen.

  Läs mer: Jägare kartlägger avmagringssjuka älgar

  Yngre än tidigare älgkor

  De tidigare två fallen i området ska ha rört sig om älgkor på 13 respektive 16 år. Den som nu testades var alltså tio år och hade mjölk i juvren. Även i de tidigare fallen ska provet från hjärnan ha visat positivt i första analysomgången, medan provet från lymfknutan varit negativt.

  Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, säger till Svensk Jakt att det nya fallet inte per automatik innebär att det är en smittsam variant av sjukdomen i området, då sjukdomen även kan vara åldersrelaterad. Men det går heller inte att säkert utesluta smittsamhet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

  Läs mer: Hårdare övervakning av CWD efter svenska fallLäs mer: Jägareförbundet: ”Rädda älgen”

  CWD

  CWD, avmagringssjuka, är en dödlig sjukdom som drabbar hjortdjur som älg, ren, kronhjort och rådjur.

  Det är en allvarlig prionsjukdom av typen transmissibel spongiform encefalopati (TSE) som drabbar hjortdjurens centrala nervsystem.

  Sjukdomen kännetecknas av förändringar i hjärnan till följd av ansamling av defekta, smittsamma proteiner. Inkubationstiden är minst ett år.

  Symtomen som är mest framträdande är avmagring, beteendeförändringar och rörelsestörningar som ökar över tid.

  Sjukdomen kan uppträda i smittsamma former, men även i former som inte alls är smittsamma.

  Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

  Relaterade artiklar

  Till toppen