Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 maj

  Nyckelbiotopen kan bli reservat

  Birgitta Wiktorssons nyckelbiotop kan komma att bli naturreservat. Men det är ingen bra lösning tycker hon.

  – En gård behöver skog som komplement till övrig verksamhet.

   När Birgitta Wiktorssons släkt köpte gården i Lohärad i början på 1900-talet fanns ingen skog kvar sedan föregående ägare förbyggt sig. Efter att ha skött skogen i tre generationer har nu 70 procent registrerats som nyckelbiotop.
  När Birgitta Wiktorssons släkt köpte gården i Lohärad i början på 1900-talet fanns ingen skog kvar sedan föregående ägare förbyggt sig. Efter att ha skött skogen i tre generationer har nu 70 procent registrerats som nyckelbiotop. FOTO: Ulf Aronsson

  ATL har tidigare skrivit om Birgitta Wiktorsson, som fick en nyckelbiotop registrerad på sin gård när den redan var utlagd till försäljning. 34 av 48 hektar skog blev nyckelbiotop, virket osäljbart och Birgitta Wiktorsson tvingades dra tillbaka försäljningen.

  Men nu kan nyckelbiotopen i stället komma att bli naturreservat.

  – De var fem personer här från Länsstyrelsen och inspekterade. Men de kunde inte lova något, de har ont om pengar och om min mark blev reservat skulle jag i så fall gå före andra som väntar på ersättning, och det vill jag ju inte göra. Alla ska ha samma rätt att få betalt för sin skog, säger hon.

   ”Jag kämpar inte bara för egen del, utan för alla skogsägare. Och jag får väl ingen rättelse, om det blir någon ändring så gäller det andra skogsägare i framtiden”, säger Birgitta Wiktorsson.
  ”Jag kämpar inte bara för egen del, utan för alla skogsägare. Och jag får väl ingen rättelse, om det blir någon ändring så gäller det andra skogsägare i framtiden”, säger Birgitta Wiktorsson. FOTO: Ulf Aronsson

  Dålig lösning

  Blir skogen reservat får Birgitta Wiktorsson en ersättning på 125 procent av marknadsvärdet. Men egentligen tycker hon inte att det är en bra lösning.

  – En gård behöver skog för reparationer, underhåll och tillbyggnad. Om det blir reservat kommer det inte gå att hämta en planka. De områden som inte är nyckelbiotop ligger som öar i det och går inte att komma åt, och ingen vill köpa en gård utan skog.

  Sedan ATL:s förra artikel om Birgitta Wiktorsson har andra skogsägare hört av sig för att visa sitt stöd. SVT har sagt sig vilja göra ett reportage om henne, och hon har också varit i kontakt med Mellanskogs styrelseordförande. Mathias Mattsson, som också fick en nyckelbiotop registrerad på sin nyköpta mark tre dagar efter tillträdet, har i sin tur varit i kontakt med VD:n för AB Karl Hedin.

  Överklagar till förvaltningsrätten

  – De var bägge mycket upprörda och sa att de skulle göra vad de kunde. Nu vet jag inte vad jag kan göra mer, och jag mår inte bra av det här. Jag skulle gärna lämna några hektar men kan inte ensam försörja hela Sverige med naturvård. Jag kämpar inte bara för egen del, utan för alla skogsägare. Och jag får väl ingen rättelse, om det blir någon ändring så gäller det andra skogsägare i framtiden, säger Birgitta Wiktorsson.

  Förvaltningsrätten kommer att pröva hennes överklagan av nyckelbiotopsregistreringen, men hos JO har både hon och Mathias Mattsson fått avslag på sina anmälningar.

  – Men jag fick besked från Skogsstyrelsen att nyckelbiotopen på min fastighet ska ominventeras eftersom det gjordes tillsammans med Naturskyddsföreningen förra gången, säger Mathias Mattsson.

   "Jag har inte begärt någon ominventering, jag kräver att nyckelbiotopen avregistreras eftersom den registrerats i strid mot reglerna”, säger Mathias Mattsson.
  "Jag har inte begärt någon ominventering, jag kräver att nyckelbiotopen avregistreras eftersom den registrerats i strid mot reglerna”, säger Mathias Mattsson. FOTO: Ulf Aronsson

  Kräver avregistrering

  – Fast jag har inte begärt någon ominventering, jag kräver att den avregistreras. Inventeringen skulle aldrig ha genomförts eftersom den strider mot januariöverenskommelsen och regeringens stopp för den nationella nyckelbiotopsinventeringen. Det innebär att Skogsstyrelsen bara skulle inventera i samband med avverkningsanmälan, och någon sådan har jag inte gjort.

  – Dessutom har de inte följt sina egna regler om dialog med skogsägare, och nu gör de samma sak igen. Nyckelbiotopen på min mark går också in på grannfastigheten och den markägaren har inte kontaktats inför ominventeringen, säger Mathias Mattsson, som också kommer överklaga nyckelbiotopsregistreringen till förvaltningsrätten.

  Även Birgitta Wiktorsson är missnöjd med Skogsstyrelsens hantering.

  – Det är inget fel på Skogsstyrelsen, men personal som inte följer reglerna skulle bytas ut, avslutar hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen