Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 januari

  Nya försök ska ge svar om fällor

  Två nya försök hoppas visa att barkborrefällorna verkligen har en effekt på skadorna i skogen.

  Skogsstyrelsen har i 55 områden satt ut drygt 50 giftfria fällor på hyggen i närheten av biotopskydd och skog med naturvårdsavtal. De 2 700 fällorna fångade totalt 280 liter barkborrar – motsvarande 21 miljoner insekter – som annars kunde ha dödat 5 000 granar.

  Förhoppningen är att man med hjälp av flygbilder ska kunna se att fällorna minskar skadorna jämfört med områden där man inte satt ut fällor. Resultatet blir inte klart förrän till våren.

  – Den stora mängd granbarkborrar som vi fångade under 2020 ger dock hopp om att de kan ha gett en skillnad på lokal nivå, vilket gör att vi åtminstone under 2021 kommer att sätta ut fällor, säger Linda Vålberg, specialist på områdesskydd på Skogsstyrelsen.

   Linda Vålberg, specialist på områdesskydd på Skogsstyrelsen.
  Linda Vålberg, specialist på områdesskydd på Skogsstyrelsen. FOTO: Camilla Zilo

  På Sveaskogs mark i Ebbegärde norr om Nybro i Småland har skogsbranschen tillsammans med Skogsstyrelsen gått samman om det första stora vetenskapliga försöket med fällor. På 30 olika hyggen har antingen giftfällan Trinet, giftfria Novefällan eller bara markeringsstolpar satts ut. Inom en radie på 100 meter runt om har skadade träd inventerats.

  – Vid en första blick ser det ut som att det har en effekt, men hur stor den är har vi inte kommit fram till än, säger projektledaren Per-Erik Larsson, som dock konstaterar att det inte är någon större skillnad mellan giftfällan och den giftfria fällan.

   Per-Erik Larsson, projektledare för projektet Granbarkborre 2020.
  Per-Erik Larsson, projektledare för projektet Granbarkborre 2020. FOTO: Bildpix

  När resultatet kommer kan det ligga till grund för nya råd till skogsägarna. Men det lär inte bli en rekommendation att i en storskalig kampanj sätta ut hundratusentals fällor. Fällor kommer sannolikt att rekommenderas skogsägare lokalt.

  – Ja, så kan det bli, men vi får vänta till februari när vi har ett resultat klart, säger Per-Erik Larsson.

  Så mycket kostar fällorna                                

  Priset för fem kompletta fällor med feromon, exklusive moms.                                                 

   Trinet.
  Trinet. FOTO: Skogma

  Trinet: 2 716 kronor. Nya impregnerade nät kostar 1596 kronor. Lättskött. Kräver tillstånd från Kemikaliesinspektionen och FSC. Innehåller gift.

   Novefällan.
  Novefällan. FOTO: Torbjörn Esping

  Novefella: 3 082 kronor. Kräver regelbunden tömning. Giftfri. Svensktillverkad.

   Witatrap.
  Witatrap. FOTO: Skogma

  Witatrap: 2 846 kronor. Stolpar tillkommer. Kräver regelbunden tömning. Giftfri.

  Källa. Skogma.    

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen