Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 juni 2016

  EU-ministrar ense om nya vapenregler

  Nu har EU-ministrarna beslutat om nya vapenregler. Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) påverkas inte svenska jägare av reglerna rapporterar TT.

   Svenska jägare berörs inte av EU:s nya vapenregler.
  Svenska jägare berörs inte av EU:s nya vapenregler. FOTO: Mostphotos

  Översynen av regelverket ingår i kampen mot terrorism. Det har funnits en oro bland annat svenska jägare att de nya reglerna skulle påverka vilka vapen man skulle få jaga med. Det har framför allt handlat om de halvautomatiska vapnen.

  Men enligt Anders Ygeman berörs inte jägarna.

  – Vi har klarat att hålla jägare och sportskyttar skadelösa och samtidigt fått kraftiga förstärkningar av skyddet för sådana vapen som används vid terrordåd, säger Ygeman till TT.

  Det är Naturvårdsverket som beslutar vilka vapen som får användas. Där har verket satt en gräns på sex skott för halvautomatiska vapen.

  Det skärpta vapendirektivet innebär bland annat att privatpersoner inte får äga helautomatiska vapen samt vissa halvautomatiska vapen med stora magasin. Organisationer knuta till försvaret, som exempelvis hemvärnet, omfattas inte av förbudet.

  Reglerna för hur vapen ska förvaras skärps också inom EU och blir mer lika de svenska kraven.

  Tjeckien och Polen röstade emot förslaget vid fredagens EU-möte.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen