Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 december 2019

  Ny vända med referensnivån för avverkning

  Miljö- och jordbruksutskottet accepterar inte det nya förslaget.

   John Widegren är landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna.
  John Widegren är landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna. FOTO: Marie Henningsson

  Frågan om den svenska skogens klimatbidrag gör ännu en vända mellan riksdagen och regeringskansliet. I går, torsdag, presenterades det senaste förslaget om en referensnivå för avverkning för Miljö- och jordbruksutskottet. Inte helt oväntat, eftersom det är i princip samma nivå som utskottet redan avvisat en gång, mötte det motstånd hos en majoritet av ledamöterna.

  – Vi tycker den borde kunna vara högre, säger John Widegren, landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna.

  Enligt honom förstår även oppositionen att det inte är någon idé att skicka en avverkningsnivå som motsvarar 100 procent av tillväxten, som utskottet ursprungligen krävde, till EU-kommissionen för godkännande. Den har ju EU-kommissionen redan sagt nej till. Men Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna anser att det går att komma över de 92 procent som är det senaste budet från regeringen, efter ett förslag från SLU. De fyra partierna utgör en majoritet i utskottet.

  Nytt försök nästa vecka

  Referensnivån som ska användas för att mäta den svenska skogens klimatutsläpp har utretts två gånger av SLU. 100-procentsnivån har underkänts av en expertgrupp på EU-nivå och av EU-kommissionen. John Widegren anser att det trots det finns fakta som talar för en högre nivå, och att det är hos utskottet som det slutgiltiga avgörandet ligger.

  – Til syvende og sidst är det så att är vi en majoritet som tycker att SLU ligger för lågt, då får vi ta ett politiskt beslut och höja upp procentsatsen i alla fall.

  Utskottsmötet slutade med att frågan skjuts fram till tisdag i nästa vecka, Miljö- och jordbruksutskottets sista ordinarie möte före juluppehållet. Miljödepartementet ska under helgen jobba med att ta fram ännu en ny nivå. EU-kommissionen väntar sig ett besked senast den sista december i år.

  Lantbruksmarkens klimatrapportering

  Land Use, Land Use Change and Forestry, på svenska ofta sammanfattande kallat markanvändning, är en egen sektor inom klimatrapporteringen som omfattar skogsmark och jordbruksmark. Enligt EU:s LULUCF-förordning, antagen 2018, ska sektorn uppnå nettonollutsläpp under perioden 2021 till 2030. För att kunna se om målet nås ska alla medlemsländer ha bokföringsplaner där en referensnivå för avverkning av skog ingår. Referensnivån ska baseras på avverkningen under åren 2000 till 2009. Överskrids referensnivån kan det få effekter för vilka utsläppsminskningar som måste göras på andra håll.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen