Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 juni 2019

  Ny teknik gör bordssalt av massaindustrins avfall

  Massaindustrin släpper årligen ut tusentals ton kemikalier i havet. Men med företaget Cinis Fertilizers nya teknik kan utsläppen i stället omvandlas till bordssalt och mineralgödsel.

   SCA:s massabruk Östrand, Timrå
  Bild 1/2 SCA:s massabruk Östrand, Timrå FOTO: Birgitta Sennerdal
   ”Nu har vi en hållbar lösning för hur vi inte bara kan eliminera utsläppen, utan även tillverka produkter av dem”, säger Jakob Liedberg.
  Bild 2/2 ”Nu har vi en hållbar lösning för hur vi inte bara kan eliminera utsläppen, utan även tillverka produkter av dem”, säger Jakob Liedberg. FOTO: Katarina Lövgren

  Massabruken har välutvecklade system för att återvinna kemikalier i processen. Natrium, kalium och klorid återanvänds flera gånger men blir till slut oanvändbart stoft som släpps ut i naturen. Enligt startup-företaget Cinis Fertilizer släpper massaindustrin ut mer än 100 000 ton kemikalier i havet, vilket kan ge negativa miljöeffekter och övergödning.

  Men det vill Cinis Fertilizer råda bot på med en ny teknik som omvandlar utsläppen till bordssalt och mineralgödsel.

  Hållbar lösning

  ”Nu har vi en hållbar lösning för hur vi inte bara kan eliminera utsläppen, utan även tillverka produkter av dem. Det går alltså att skapa nya intäktsströmmar och tjäna pengar på att ta tillvara restprodukten”, säger Jakob Liedberg, VD på Cinis Fertilizer, i ett pressmeddelande.

  Processen kan dessutom drivas av överskottsenergi från massabruken.

  ”Till skillnad från dagens tillverkning av lejonparten av detta mineralgödsel är vårt fossilfritt och kravgodkänt och tungmetallerna som i dag går ut i havet omhändertas kontrollerat i processen och skickas på deponi”, fortsätter Jakob Liedberg.

  Självfinansierande

  Cinis Fertilizer är ett av fem startup-företag som ingår i programmet Forest Business Accelerator 2019, ett samarbete mellan Bizmaker, SCA, IBM och Rise Processum. Målet är att snabba på de nystartade bolagens utveckling samt att göra industrin mer hållbar.

  Och enligt Magnus Viström, innovationschef på SCA, är Cinic Fertilizers nya teknik mycket intressant.

  – Vi tittar på det, men jag kan inte säga så mycket mer just nu. Tekniken skulle kunna vara självfinansierande eftersom den gör nya produkter av en restström. Men det är fortfarande ett väldigt tidigt skede, först behöver man bygga en anläggning för att se om det fungerar och det är inte gjort i en handvändning, säger han till ATL.

  Relaterade artiklar

  Till toppen