Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 september 2018

  Ny satsning på planteringsmaskin i skogen

  Arbetet med skogsplantering har varit sig likt i decennier. Men nu kan det bli ändring: Sveaskog, Svenska Skogsplantor och Grangärde Konsult & Innovation ska utveckla en prototypmaskin för skogsplantering.

   Granplanta.
  Granplanta. FOTO: Ulf Aronsson

  För skogsägaren finns stora vinster i att effektivisera planteringsarbetet. Etableringskostnaden ligger först i omloppstiden och hinner med ränta på ränta växa till stora belopp fram till avverkning. Det har gjorts flera försök att mekanisera planteringen, men hittills har det klassiska planteringsröret alltid avgått med segern. Men det vill Sveaskog och dotterbolaget Svenska Skogsplantor nu ändra på. Tillsammans med Grangärde Konsult & Innovation ska de utveckla en ny prototypmaskin för skogsplantering.

   – Vi vill skapa en plattform för framtida utveckling av tekniken, som bas för nästa steg, säger Roger Johansson.
  – Vi vill skapa en plattform för framtida utveckling av tekniken, som bas för nästa steg, säger Roger Johansson. FOTO: Fredrik Persson

  Plattform för utveckling

  – Vi vill skapa en plattform för framtida utveckling av tekniken, som bas för nästa steg, säger Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor.

  – Men redan den tror jag kommer bli tillräckligt effektiv för att vara konkurrenskraftig.

  Om själva maskinen vill han ännu inte säga så mycket, den presenteras först nästa höst, men kalkylerna ser bra ut.

  – Vi har hittat ett skogsteknikföretag som är väl lämpat för uppgiften. De utvecklade en planteringsmaskin för 25 år sen och har arbetat med skogsmaskiner hela livet, säger Roger Johansson.

  Den maskin han syftar på är Silva Nova, en kombinerad markberedare och planteringsmaskin som utvecklades först av Modo och senare av Storebro på 1970-1980-talet. Silva Nova gjorde ett utmärkt jobb om marken inte var för stenig, men den hade en tuff operatörsmiljö, en del driftstörningar och var dyr att flytta.

   Planteringsmaskinen Silva Nova fanns i drift på 1980-talet. Trots bra planteringsresultat på vissa marker kunde den inte konkurrera med manuell plantering.
  Planteringsmaskinen Silva Nova fanns i drift på 1980-talet. Trots bra planteringsresultat på vissa marker kunde den inte konkurrera med manuell plantering. FOTO: Bengt Andersson

  ”Förändra branschen”

  Stig Linderholm, VD på Grangärde Konsult och Innovation, tror att det går att komma runt problemen tack vare teknikutvecklingen sedan dess.

  ”Vi har arbetat med skogsplanteringsmaskiner förut och det ska bli väldigt kul att vidareutveckla idéer som fungerade bra redan för 25 år sedan. Med dagens sensorsystem och materialteknik finns mycket goda förutsättningar för att skapa en kommersiellt gångbar planteringsmaskin. Det kommer att förändra branschen”, säger han i ett pressmeddelande.

  Förutom arbetet med Silva Nova har Stig Linderholm också kopplingar till maskinföretagen Log Max och Eco Log.

  Mest att tjäna på effektivare plantering har troligen skogsägarna, och det borde ligga i maskintillverkarnas intresse att utveckla tekniken. Men varför satsar ni som plantföretag på detta?

  – Vi började en förändringsresa för två år sen för att utveckla produkterna, servicen mot våra kunder och bli mer lönsamma. Bästa sättet att förbättra lönsamheten är att erbjuda bättre och billigare plantor och föryngringstjänster och det tror jag att vi kommer att kunna göra. Vi har en innovativ företagskultur som vi är stolta över, och det kommer mer, säger Roger Johansson.

  LÄS OCKSÅ: Han satte 21 000 plantor på ett dygnLÄS OCKSÅ: Försöksplantering ska visa förädlingsvinster

  Relaterade artiklar

  Till toppen