Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 april 2019

  Ny prövning av fjällnära-domar

  Mark- och miljööverdomstolen beviljar prövningstillstånd för de fem första domarna om ersättning för fjällnära skog.

  – Det behövs en vägledande dom", säger Cecilia Hedman, Skogsstyrelsen.

   Målen om ersättning för nekade avverkningstillstånd i fjällnära skog har ännu inte nått vägs ände. Nu prövas fem fall i Mark- och miljööverdomstolen.
  Målen om ersättning för nekade avverkningstillstånd i fjällnära skog har ännu inte nått vägs ände. Nu prövas fem fall i Mark- och miljööverdomstolen. FOTO: Mats P. Ostelius

  I Mark- och miljödomstolen vann markägarna och tilldömdes 18 miljoner kronor som ersättning för avslag på avverkningsanmälningar i fjällnära skog. Men domarna överklagades av staten, och nu meddelar Mark- och miljööverdomstolen att de fem fallen beviljats prövningstillstånd.

  – Det är fortsatt Skogsstyrelsens inställning att lagstiftningen inte tydligt ger besked om vad som gäller här och att det därför behövs en vägledande dom. Därför är det bra att vi nu får det här beskedet, säger Cecilia Hedman, chefsjurist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

  De tidigare domarna gav markägarna rätt till ersättning med 125 procent av marknadsvärdet, motsvarande ersättningen för naturreservat, men innebar inte något formellt skydd för fastigheterna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen