Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 augusti

  Ny konstellation vill köpa Östvall

  Ett konsortium mellan Fiskarheden och Profura vill köpa sågverket i Östavall och driva det vidare. Men de väntar fortfarande på att få förhandla med Norra Skog.

   Östavall sett från luften.
  Östavall sett från luften. FOTO: Norrskog/Tina Stafrén

  – De jag företräder vill lägga ett bud på sågen och driva verksamheten vidare. Jag kontaktade Norra Skog för tre veckor sen för att förhandla och har ännu inte hört av dem. Men jag utgår från att vi får möjlighet att diskutera.

  Det säger Anders Warg som företräder sågverket Fiskahedens Trävaru och investeringsbolaget Profura, som bland annat äger Balungstrands sågverk. Tidigare har de två företagen var för sig varit intresserade av att köpa Östavall. Men under sommaren bestämde de sig för att gå ihop och lägga ett bud, detta bara dagarna efter att Norra Skog meddelat att försäljning inte längre var ett alternativ utan att sista stocken var sågad vid Östavall.

  – Tyvärr blir det sent med anbud ibland, bland annat har allt runt coronapandemin gjort att det dragit ut på tiden, säger Anders Warg.

  Enligt Norra Skog räcker inte råvaran i regionen för att driva sågen vidare. Hur ser ni på det?

  – Det går inte att köra samma volym som tidigare. Men med enkelskift blir det bara halva råvaruvolymen, och råvaran är naturligtvis en sak som kommer upp i förhandlingarna.

  Tidigare erfarenheter

  Anders Warg har tidigare erfarenheter från Östavall. Under 20 år var han vd för NWP, Norrskogs sågverksföretag som ägde sågen, men slutade 2007.

  – Östavall är en effektiv anläggning som har många år framför sig som lönsamt sågverk och Fiskarheden och Profura är sågverksfolk som vill driva verksamheten vidare långsiktigt. För Norra Skog borde det vara gynnsamt att ha avsättning till industri nära medlemmarna, och jag tror att medlemmarna uppskattar om timret går till bygdens såg. Så har det fungerat med Balungsstrand, enligt Bernt Ivarsson på Profura har Mellanskog kunnat öka virkesfångsten runt sågverket, säger han.

  Anders Warg är förvånad över att inte ha fått komma till förhandlingsbordet med Norra Skog.

  – Ja, det borde ju ligga i styrelsens intresse att ha flera bra konkreta förslag att ta ställning till, det skulle i alla fall jag tycka.

  Även Erik Lövgren, ordförande i Ånges kommunstyrelse och tidigare anställd på Östavalls såg, har engagerat sig i frågan om fortsatt drift av sågen. I ett brev till Norra Skogs vd, Pär Lärkeryd, ifrågasätter han om Norra Skog överhuvudtaget haft för avsikt att sälja sågen till någon som vill driva den vidare utan redan från början låst sig vid alternativet att sälja ut inkråmet.

  – I så fall har det ju varit bortkastad energi för alla engagerade och spekulanterna och bara ett spel för gallerierna. Nedläggning av Östavall innebär att 50-60 personer blir arbetslösa och att Norra Skog lämnar walk over i Medelpad, det blir bara SCA. Det borde vara bättre för skogsägarna med fler aktörer och arbetstillfällen i bygden.

  – Det är också en fråga om moral och att ta ansvar. Det här är ju landsbygdens dilemma – skogsbrukets mekanisering och företagsrationaliseringar i inlandet. Om det finns en möjlighet att behålla jobben så måste man göra sitt yttersta för att ta den, säger han.

   Landsbygdens dilemma. Om det finns en möjlighet att behålla jobben så måste man göra sitt yttersta för att ta den, säger Erik Lövgren.
  Landsbygdens dilemma. Om det finns en möjlighet att behålla jobben så måste man göra sitt yttersta för att ta den, säger Erik Lövgren. FOTO: Ånge kommun

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen