Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 april

  Ny katastrofreserv från EU vid skogsbränder

  Inom en snar framtid kan det finnas mer hjälp att få från EU vid skogsbränder och katastrofer.

   Arkivbild från Salabranden 2014 där helikoptrar brandbekämpar med vattenbombning.
  Arkivbild från Salabranden 2014 där helikoptrar brandbekämpar med vattenbombning. FOTO: Per Groth

  Europaparlamentet och ministerrådet har beslutat om att skapa en ny katastrofreserv, som ska ge ökad möjlighet för länder att få EU-hjälp vid katastrofer. Det rapporterar P4 Gävleborg.

  Reserven kallas för RescEU och ska stå redo till 2024. Till att börja med kommer fokus vara på assistans vid skogsbränder och reserven ska bestå av brandsläckningsplan, pumpar och fältsjukhus.

  – Men man kommer att utvidga det till andra typer av händelser också. Man kommer successivt att titta på de mest frekvent förekommande katastroferna där man kan behöva den här typen av resurser, men också vilka som är de mest extrema och sällsynta där man inte kan förvänta sig att ett land har en egen beredskap, säger Anna-Karin Hamrén, projektledare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till P4 Gävleborg.

  Redan nu finns ett så kallat frivilligt system, EU:s civilskyddsmekanism, där medlemsländer kan hjälpa varandra vid katastrofer. Då har inblandade länder i stor utsträckning själva fått betala för insatserna. Med den nya reserven väntas i stället EU stå för större delen av kostnaden.

  Läs mer: EU vill stärka insatser mot skogsbränder

  Relaterade artiklar

  Till toppen