Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 maj 2017

  Ny forskning punkterar gammal skogsmyt

  Inget mer måttande mellan plantor och träd. Avståndet mellan varje träd har i stort sett ingen betydelse för produktion och kvalitet.

   – Det viktiga är inte avståndet mellan plantorna utan att ha rätt antal träd per hektar, säger Urban Nilsson, professor vid SLU i Alnarp.
  – Det viktiga är inte avståndet mellan plantorna utan att ha rätt antal träd per hektar, säger Urban Nilsson, professor vid SLU i Alnarp. FOTO: Ulf Aronsson

  Det viktiga är att ha tillräckligt många träd per hektar.

  De som provat på att plantera, röja eller gallra en smula känner säkert igen sig: Man går och måttar avståndet mellan plantor och träd för att få rätt stamantal med ett jämt förband. Men avståndet mellan träden saknar i stort sett betydelse visar nygammal forskning.

  – Två examensarbeten har utvärderat planteringsförsök från 1980-talet för att se hur avståndet mellan plantorna påverkar deras utveckling. Det mest extrema förbandet var 5 meter mellan raderna och 80 centimeter mellan plantorna i varje rad. Men de hittade inte någon effekt på vare sig volym eller kvalitet. Det viktiga är inte avståndet mellan plantorna utan att ha tillräckligt många träd per hektar, säger Urban Nilsson, professor vid SLU i Alnarp.

  Fortsätter forska

  Liknande resultat finns också från forskning på björk i Finland, och på olika typer av tall på Nya Zeeland och i USA. De svenska resultaten bedöms så pass intressanta att SLU kommer att gå vidare med mer djuplodande analyser i ett doktorandprojekt.

  Tanken med ett jämnt förband är att varje träd ska ha lika stort utrymme för bra kronutveckling. Det ska i sin tur ge maximal tillväxt på varje träd. Varför den till synes logiska teorin inte stämmer vet Urban Nilsson inte riktigt.

  – Vi har inte kunnat hitta något samband för konkurrens mellan enskilda träd, utan i stället är det en areell konkurrens utifrån antalet träd per hektar.

  – Träden uppför sig inte som de ska, säger han halvt på skämt. Själv är jag förvånad över att de inte utvecklar stora grenar som växer ut i korridorerna mellan trädraderna, säger Urban Nilsson.

   Glöm plantering och röjning i geometriska mönster. Det är viktigare att hitta rätt planteringspunkt än att ha samma avstånd mellan plantorna. Och vid röjning är det inte lönt att röja bort ett av två bra träd bara för att de står nära varandra för att i stället lämna ett sämre träd lite längre bort.
  Glöm plantering och röjning i geometriska mönster. Det är viktigare att hitta rätt planteringspunkt än att ha samma avstånd mellan plantorna. Och vid röjning är det inte lönt att röja bort ett av två bra träd bara för att de står nära varandra för att i stället lämna ett sämre träd lite längre bort. FOTO: Ulf Aronsson

  Behövs nytänkande

  De kommande analyserna ska undersöka orsakerna till resultaten, men en teori är att konkurrens om vatten och näring under marken är viktigare än konkurrensen om ljus ovan mark.

  Resultaten innebär att det kan behövas nytänkande vid olika skötselåtgärder.

  – Det är mycket viktigare att hitta rätt planteringspunkt än att ha samma avstånd mellan plantorna. Och vid röjning är det inte lönt att röja bort ett av två bra träd bara för att de står nära varandra för att i stället lämna ett sämre träd lite längre bort. Det kan också vara möjligt att hitta nya planteringsmönster som är mer effektiva än det traditionella kvadratförbandet, säger Urban Nilsson.

  LÄS OCKSÅ: Långvariga effekter av svampsjukdomLÄS MER: Ingen effekt av ny älgförvaltning

  Relaterade artiklar

  Till toppen