Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 december 2018

  Ny forskning ifrågasätter tillväxtökning

  Enligt tidigare studier borde ett varmare klimat ge bättre tillväxt i skogen. Men ett långtidsförsök i Västerbotten tyder på att det inte stämmer.

   SLU-försök Flakaliden.
  Bild 1/2 SLU-försök Flakaliden. FOTO: Sune Linder
   – Först ökar tillväxten, men efter lång tid återgår den till en normal nivå, säger Tomas Lundmark om långtidsförsöken med tillväxteffekter av ett varmare klimat.
  Bild 2/2 – Först ökar tillväxten, men efter lång tid återgår den till en normal nivå, säger Tomas Lundmark om långtidsförsöken med tillväxteffekter av ett varmare klimat. FOTO: Maria Fäldt

  I Flakaliden i Västerbotten har forskare vid SLU studerat tillväxtförändringar på gran som stått på uppvärmd mark. För att simulera en klimatändring har tjälen och det frusna vattnet i marken tinats upp så att träden kunnat börja växa till tidigare än normalt.

  – De första åren fick tillväxten en rejäl skjuts, och det var ju spännande resultat som uppmärksammades. Men sen lät vi värmen stå på i 18 år och nu är det inga dramatiska effekter på tillväxtökningen, det ser ut som att systemet hittar ett jämviktsläge, säger Tomas Lundmark, professor och en av forskarna bakom studien.

  – Vi har sett liknande resultat från studier av förhöjd koldioxidhalt. Först ökar tillväxten, men efter lång tid återgår den till en normal nivå.

  Kvävebrist

  I försöken med uppvärmd mark tror forskarna att begränsad tillgång på kväve i marken är en av orsakerna till att tillväxten inte ökat, och kvävebrist är också något som kännetecknar stora delar av den svenska skogsmarken.

  Tidigare studier har i stället visat att ett varmare klimat skulle ge stora ökningar av tillväxten. Men många av dem har varit modellstudier eller kortvariga fältexperiment, försöken i Flakaliden är den första långtidsstudien över klimatändringens påverkan på tillväxten.

  Räcker skogen?

  – Studien visar att det finns anledning att vara försiktig med antaganden och prognoser som innehåller positiva tillväxteffekter av ett varmare klimat, säger Tomas Lundmark.

  – Skogsstyrelsens analys SKA 15 räknar till exempel med att tillväxten ökar med 20 miljoner kubikmeter. Men jag tycker det är oroande att när vi tittar på träden i stället för modeller så blir utfallet inte alls så optimistiskt. Kan man verkligen räkna med att skogen växer så mycket bättre som vi trott? Och om den inte gör det kommer den då att räcka till allt som vi vill använda den till?

  Relaterade artiklar

  Till toppen