Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 juli

  Ny bok om gamla sågverk

  Sågverken blir allt färre och större. Men över tid har det funnits tusentals i Sverige, och efter att ha besökt 140 av dem har Mats Nylinder och Hans Fryk skrivit en bok om 101 av de sista kvarvarande vatten-, vind- och ångsågarna.

   I boken Gamla sågar; vatten-, ång- och vinddrivna beskriver Mats Nylinder och Hans Fryk 101 av de 140 gamla sågverk de besökt, från Hässleholm i Skåne till Vittangi i Lappland.
  I boken Gamla sågar; vatten-, ång- och vinddrivna beskriver Mats Nylinder och Hans Fryk 101 av de 140 gamla sågverk de besökt, från Hässleholm i Skåne till Vittangi i Lappland. FOTO: Ulf Aronsson

  Citatet från Elias Sehlstedt är välbekant, nästan utnött: ”Utsigten åt Alnö i solnedgången var praktfull. Och hela hamnen som en spegel låg, och såg vid såg jag såg hvarthelst jag såg.”

  Det han såg den dagen 1872 var ångsågarna utanför Sundsvall. Den första byggdes i Tunadal 1849, och med tiden blev det ytterligare ett 40-tal i Sundsvallstrakten. Men de föregicks av en månghundraårig utveckling av sågverksteknik, från klyvning med kilar och bilning med yxor via kransågning till sågverk drivna av vatten och vind. Totalt har det byggts mer än 10 000 vattensågar i Sverige, och när det i mitten på 1850-talet fanns 50 ångsågar fanns fortfarande 5 000 vattensågar kvar.

  Vittrar bort

  Mycket av den industrihistorien är redan försvunnen och det mesta av det som finns kvar håller sakta på att vittra bort, både ur minnet och ur sinnevärlden. Undantag finns: Gamla sågverk som lever kvar tack vare insatser från hembygdsföreningar och eldsjälar.

   De 39 sågverk som inte beskrivs i texten finns istället på bild på bokens innerpärmar.
  De 39 sågverk som inte beskrivs i texten finns istället på bild på bokens innerpärmar. FOTO: Ulf Aronsson

  101 av dessa gamla sågverk har Mats Nylinder och Hans Fryk, bägge tidigare vid SLU, dokumenterat i boken Gamla sågar, bland annat efter tips från ATLs läsare efter en efterlysning i tidningen i fjol.

  – Ja, det var flera som hörde av sig med tips. Dem vill vi gärna tacka, och de sågarna har vi också besökt, säger Mats Nylinder.

  Det gäller bland annat Kliaryds såg i Småland, ett sågverk med okänt byggnadsdatum som först drevs med vattenhjul men som fick turbindrift i början på 1900-talet.

  Borde bevaras

  – Men också Hällsjö ångsåg i Ångermanland. Där hade taket rasat in, och man tycker ju att det borde finnas pengar för att bevara så fin industrihistoria.

  Boken är helt självfinansierad av författarna och drivkraften har mest varit att det är roligt.

  – Jag tycker det är stimulerande att gräva i litteraturen och träffa alla de här gubbarna. Det är fantastiskt hur många sågverk det funnits, och när man tänker på det så förstår man hur alla lador och hus kommit till, säger Mats Nylinder.

   Näckådalens såg, Dalarna, är ett av de sågverk som beskrivs i boken. Sågen byggdes 1857 och var i drift till 1926. Sedan dess har den underhållits av Orsa Jordägande sockenmän, som i år påbörjade en ny renovering.
  Näckådalens såg, Dalarna, är ett av de sågverk som beskrivs i boken. Sågen byggdes 1857 och var i drift till 1926. Sedan dess har den underhållits av Orsa Jordägande sockenmän, som i år påbörjade en ny renovering. FOTO: Hans Fryk

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen