Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 juni 2019

  Ny ATV ska klara skogsjobbet

  Taiwanesiska TGB lanserar en ny ATV-modell med stel bakaxel.

  "Made for Sweden", säger säljansvarig Johan Tapper.

   "Made for Sweden", säger Johan Tapper om TGBs nya ATV med stel bakaxel.
  "Made for Sweden", säger Johan Tapper om TGBs nya ATV med stel bakaxel. FOTO: Ulf Aronsson

  Nu finns även fyrhjulingar på el. Se inslaget ovan.

  Har du hört talas om det Gyllene Biet? Troligen inte, men för de ATV-intresserade kanske förkortningen TGB, som står för Taiwan Golden Bee, är mer bekant. På den svenska marknaden är TGB en mindre aktör som levererar runt 400 av den cirka 11 000 ATV som säljs varje år.

  – De började licenstillverka Piaggios Vespa redan på 1960-talet. Senare fortsatte de att tillverka olika delar åt Piaggio och på 1980-talet började de satsa på att utveckla variatorkopplingar. Med tiden blev de världsledande på variatorkopplingar, och insåg att de själva tillverkade de flesta delar som behövs för en ATV, så då började de tillverkning i eget namn, säger Johan Tapper, säljansvarig för Sverige.

  Ny modell

  Till Sverige kom TGB 2011 och marknadsför här olika ATV-modeller från 500 upp till 1 000 kubik via uppåt 40 återförsäljare. På årets Skogselmia visade de upp en ny modell, TGB 520 EPS, speciellt lämpad för jobb i skogen.

  – Den har stel bakaxel så den klarar trycket från en skogsvagn utan att säcka ned, säger Johan Tapper. Dessutom är den kortad 20 millimeter för att bli smidigare, har lägre front för bättre sikt och levereras standardutrustad med vinsch och progressiv servo. Made for Sweden, som Zlatan säger.

  A- eller B-traktor

  Tidigare har det bara varit Honda som haft stel bakaxel på sina ATV i Sverige. Andra tillverkare har satsat på delad bakaxel och hög markfrigång, något som inte alltid är det bästa om man kör med vagn och högt kultryck.

  TGB 520 EPS har en encylindrig fyrtaktsmotor på 503 kubik och 40 hästkrafter. Den kan registreras som traktor A eller B och säljs för precis under 70 000 kronor inklusive moms.

  Relaterade artiklar

  Till toppen