Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 oktober

  Nu tar Holmen över

  Med köpet av Martinsons hamnar Holmen mitt i ett kluster som tampas om tredjeplatsen bland Sveriges sågverksföretag. Men de kompletterar också sin egen mer storskaliga produktion med långt driven förädling.

   Med ett coronasäkert handslag lämnade Lars Martinsson, till höger, över en symbolisk tränyckel till Johan Padel för att markera Holmens övertagande av Martinsons.
  Med ett coronasäkert handslag lämnade Lars Martinsson, till höger, över en symbolisk tränyckel till Johan Padel för att markera Holmens övertagande av Martinsons. FOTO: Holmen

  – Vi har känt oss välkomna, de flesta verkar ha tyckt att Holmen var ett logistiskt bra alternativ.

  Det säger Johan Padel, affärsområdeschef för trävaror på Holmen strax innan det är dags för den nyckelceremoni som ska hållas i Bygdsiljum med anledning av Holmens övertagande av Martinsons.

  – Det känns väldigt positivt, vi upplevde att det fanns ett stort intresse även från andra köpare, och jag misstänker att det även fanns utländska spekulanter, fortsätter Johan Padel.

  Holmen betalade 1 miljard för Martinsons

  För 1 miljard kronor får Holmen två sågverk med en sammanlagd produktion på cirka 0,5 miljoner kubikmeter, men också en långt driven förädling inom bygg.

  – Martinsons är ju lite både och. Här i Bygdsiljum finns en storskalig såg, väldigt lik den linje vi har i Braviken, men det finns också mycket förädling med två limträfabriker, tillverkning av KL-trä och byggsystem. Och i Kroksjö finns måleri, impregnering och flera hyvlerier. Holmen har sedan tidigare en mer storskalig inriktning, även om vi börjat öka förädlingen med hyvling och impregnering, så verksamheterna kompletterar varandra bra.

  Stora delar av Holmens skogsinnehav ligger också i samma region som Martinsons.

  – Närheten till egen förädling har inte så stor inverkan på ekonomin, vi har haft avsättning för vår råvara även tidigare. Men det är en fördel att ha en del av förbrukningen i egna händer.

  Fortsätter med virkestransporter

  Holmen har nyligen investerat för att öka produktionen i Braviken med 100 000 kubikmeter till 600 000 kubikmeter. En del av det råvarubehovet var tänkt att täckas med tågtransporter från Norrland. Och så kommer det att bli, åtminstone tills vidare.

  – Den senaste tiden har det funnits gott om gran runt Braviken men sämre tillgång på fura till impregneringen. Då har det varit bra att kunna ta fura från Norrland dit. Sen får vi se hur de volymerna utvecklas i framtiden.

  I samband med att köpet offentliggjordes antydde Henrik Sjölund, Holmens koncernchef, att det fanns möjligheter att öka produktionen i Martinsons-delen. Men enligt Johan Padel finns inga större förändringar planerade i nuläget.

  – Vi ska dra nytta av de många investeringar som redan gjorts, till exempel den nya pannan i Bygdsiljum. Troligen kommer det innebära en viss ökning, och ambitionen är att sakta växa, säger Johan Padel.

  Största sågverksrörelserna i Sverige (prod. miljoner kubikmeter):

  Vida: 2,4

  SCA: 2,2

  Södra: 1,7 (exkl. Hamina, Finland)

  Holmen: 1,6-1,7

  Setra: 1,7

  Moelven: 1,1 (enbart sågverken i Sverige)

  Stora Enso: 0,8 (enbart sågverken i Sverige)

  Källa: Företagens hemsidor

  Relaterade artiklar

  Till toppen