Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 augusti 2017

  Nu söks efter unika mutationen

  Nu ska de vita älgarna DNA-testas i jakten på svaret om varför de blir just vita.

   Det är i västra Värmland man haft flera vita älgar.
  Det är i västra Värmland man haft flera vita älgar. FOTO: Tage Bäck/Arvika

  Under veckan som gick blev den vita älgtjuren i Värmland en viral succé sedan kommunalrådet Hans Nilsson fångat den på film.

  Nu ska forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, ta reda på varför vissa älgar blir vita. Det görs genom DNA-tester.

  Då hoppas forskarna hitta det muterade anlag som ger vit päls.

  ”Den tekniska utvecklingen inom molekylärgenetiken har varit revolutionerande under de senaste åren och med den utrustning vi har i dag på SLU kan vi läsa DNA-sekvensen från en individs hela arvsmassa”, säger forskaren Tomas Bergström på institutionen för husdjursgenetik.

  Den vita pälsfärgen är ett exempel på så kallad leucism. Det är ett samlingsnamn för vit till blekgul färg hos djur där ögonen fortfarande är mörka till skillnad mot albinos, som får röda ögon.

  Forskarna har tillgång till ett prov från en vit älg men fler prover ska nu samlas in.

  ”Vi jämför arvsmassan hos de vita älgarna med den hos vanliga bruna älgar för att hitta den unika mutationen”, säger Sofia Mikko, som leder arbetet med studien.

  VIDEO. Se filmen på den vita älgen

  Vita älgar

  Förekomsten av vita älgar har beskrivits även på andra platser i Sverige än Värmland.

  I Nordamerika finns också rapporter om vita älgar. Bland ursprungsbefolkningen har dessa ansetts som heliga och kallats för ”White Spirit Moose”.

  Källa: SLU

  Relaterade artiklar

  Till toppen